Citi: Πότε ο Ντράγκι θα «σφυρίξει» το τέλος του QE

16:23 18/12/2017 - Πηγή: Aixmi

H EKT δεν αναμένεται να προβεί σε ουσιώδεις αλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 14 Δεκεμβρίου, μόλις έξι εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της συνέχισης του προγράμματος QE το 2018 και του νέου guidance σχετικά με τις επανεπενδύσεις.

To Δ.Σ. πιθανότατα θα προβεί σε απολογισμό της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα επανεξετάσει την ισορροπία των κινδύνων, ίσως εκτιμώντας ότι είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι μετά τις ανοδικές αναθεωρήσεις. Καθώς η αγορά αποτιμά ότι η πρώτη αύξηση κατά 15μ.β στο επιτόκιο αποδοχής

καταθέσεων θα έλθει τον Ιούνιο του 2019 (που είναι το βασικό σενάριο και της Citi), η ΕΚΤ θα προσέξει να μην στείλει περισσότερα επιθετικά σήματα.

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιδράσει σε περισσότερες ενδείξεις για μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη κυκλική ανάκαμψη στις αρχές του 2018. Η Citi πιστεύει ότι τα επόμενα βήματα θα είναι να επιβεβαιώσει ότι οι καθαρές αγορές assets θα λήξουν μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, πριν διευκρινίσει τι σημαίνει «αρκετά μετά» (τη συγκεκριμένη ημερομηνία), πιθανώς μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Η αμερικάνικη τράπεζα αμφιβάλλει ότι πρέπει να ειπωθούν πολλά για τη μεταβολή της στρατηγικής των επανεπενδύσεων πριν από τις αρχές του 2019.

Το guidance σχετικά με τα επιτόκια θα παραμείνει το κύριο εργαλείο πολιτικής κατά την άποψη της Citi, ίσως από τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2018. Δεν βλέπει την ανάγκη για σαφή σήματα σχετικά με τα επιτόκια, τουλάχιστον μέχρι τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2018. Αυτό θα είναι το πρώτο σημάδι για το κατά πόσο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο κάποια πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών το 2020, μπορούν να διατηρηθούν, δίνοντας τέλος στα χρόνια πτωτικών αναθεωρήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αποφάσεων της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την Citi, η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει πολλά και σημαντικά πράγματα το 2018, ενόψει του πιθανού τέλους του QE, όπως:

1. Τέλος των αγορών assets. Το το τι θα συμβεί μετά τις 18 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί πιθανότατα στις συνεδριάσεις της 26ης Απριλίου ή της 14ης Ιουνίου. Το tapering που θα κρατήσει 3 μήνες στο δ’ τρίμηνο του 2018 είναι το βασικό σενάριο για τη Citi. Aυτή η φάση θα περιοριστεί στις αγορές assets του ιδιωτικού τομέα.

2. Αύξηση επιτοκίων. Τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25μ.β κάθε εξάμηνο από τον Ιούνιο του 2019, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης να φτάνει το 1% μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

3. Η συρρίκνωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος. Περίπου τον Ιούνιο του 2021 (~ 18 μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και ~ 36 μήνες μετά το τέλος του QE ), η EKT θα πρέπει να αισθάνεται πιο σίγουρη για τον αυτοσυντηρούμενο χαρακτήρα της ανάκαμψης στον πληθωρισμό για να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, όταν το επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα είναι περίπου 1%. Μια τέτοια απόφαση είναι πιθανόν να συζητηθεί πολύ νωρίτερα, ίσως από τον Ιούνιο του 2020.

Πηγή: capital.gr

The post Citi: Πότε ο Ντράγκι θα «σφυρίξει» το τέλος του QE appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα