Citi: Μόνο φέτος η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος

14:30 16/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα επικεντρώνεται σε νέο της note η Citigroup, σημειώνοντας ότι βελτιώθηκε στο 1,7% του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2017, από 1,6% την ίδια περίοδο του 2016, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (-4,2%) το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου

του, ενώ τα έσοδα του δημοσίου ήταν χαμηλότερα κατά 0,7 δισ. ευρώ (-2,6%). Τα έσοδα μειώθηκαν κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων στον προϋπολογισμό των δημόσιων επενδύσεων, ο οποίος πιθανώς αντανακλούσε την χαμηλότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (+ 2,7% σε ετήσια βάση).

Όπως σχολιάζει η Citi, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει ένα στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1,75% του ΑΕΠ αυτό το έτος και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη κατά πολύ τον στόχο του προγράμματος το 2016 (στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%).

Πάντως, στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων διάσωσης η Ελλάδα δεσμεύθηκε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και για την διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2022, ενώ στη συνέχεια ο στόχος θα είναι στο 2% του ΑΕΠ. Όπως υπογραμμίζει η Citigroup αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα