Brexit Αλιεία: Ναυμαχία για τα ύδατα μεταξύ Ε.Ε και Βρετανίας

15:16 22/12/2020 - Πηγή: Aixmi

Σε κλίμα που θυμίζει εποχές ναυμαχίας μεταξύ των κρατών, εξελίσσονται οι τελευταίες διαβουλεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η πλήρης έξοδος της Βρετανίας από το ευρω-σύστημα της ΕΕ, χωρίς καμία συμφωνία.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες από το Λονδίνο έχουν ακουστεί ακρότητες που περιλαμβάνουν ακόμη και απειλές για έξοδο πολεμικών πλοίων στο στενό της Μάγχης και ευρύτερα το Στενό της Βρετανίας (την θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Ευρώπης), προκειμένου να «επιβάλλουν» το δίκαιο των βρετανών αλιέων.

Με

υποψία παρακολουθεί επίσης ο βρετανικός Τύπος το αδιαχώρητο στο Καλαί και το Κεντ στις δύο πλευρές της Μάγχης, με χιλιάδες φορτηγά να έχουν εγκλωβιστεί μετά το πάγωμα της ακτοπλοϊκής και σιδηροδρομικής σύνδεσης που αποφάσισε η Γαλλία, με αφορμή την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα πιέσει με κάθε τρόπο για να πετύχει συμφωνία της Βρετανίας στο «καυτό» θέμα των δικαιωμάτων αλιείας στις από κοινού εκμεταλλεύσιμες θάλασσες στην περιοχή.
Το Reuters προβλέπει ότι ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, που έχει και την ευθύνη να ενημερώσει τις 27 χώρες μέλη για τις εξελίξεις, θα ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ θεωρεί υπερβολική την απαίτηση οι αλιείς πλην Βρετανών να μειώσουν την συνολική ψαριά τους στις περιοχές αυτές κατά 35% από την αρχή του επόμενου έτους.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπονέ ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για τα θέματα αλιείας σε βρετανικά νερά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις διαφωνίες αναφορικά με την αλιεία που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί μείωση 25% της αξίας των αλιευμάτων του σε βρετανικά ύδατα σε μια χρονική περίοδο που θα ξεκινά από το 2021. Η διάρκεια αυτής, καθώς και η συμφωνία στο πώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορεί να ανταπαντήσει εάν η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο στη συνέχεια συνεχίζουν να είναι τα αγκάθια στις εμπορικές συνομιλίες.

Πηγή: Flash.gr

The post Brexit Αλιεία: Ναυμαχία για τα ύδατα μεταξύ Ε.Ε και Βρετανίας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα