Bloomberg: Kλιμάκωση της έντασης μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ

15:42 12/4/2016 - Πηγή: Aixmi

«Η δυσφορία των Γερμανών έναντι της ΕΚΤ αυξάνεται – και τα αισθήματα φαίνεται να είναι αμοιβαία», σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με το Bloomberg, τις πιέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη διπλή ύφεση.

O

Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι συνυπεύθυνος για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Με τους εκπροσώπους της κυρίαρχης γερμανικής τάσης να καταγγέλλουν την ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της τελευταίας αγανακτούν για το ότι δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς που απέτυχαν να αναβαθμίσουν τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωζώνης.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η ανάδειξη των κινδύνων από την πολιτική της ΕΚΤ είναι «δικαιολογημένη», άλλοι προειδοποιούν ότι αυτή αποτελεί σύμπτωμα μίας επικίνδυνης έλλειψης συναίνεσης στην Ευρωζώνη. Από τη διαφωνία για το προσφυγικό έως την αβελτηρία στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, οι Γερμανοί ψηφοφόροι και η ΕΚΤ είναι απογοητευμένοι γι’ αυτό που θεωρούν ως τις μη τηρηθείσες υποσχέσεις της άλλης πλευράς, σημειώνει το Bloomberg.

Η γερμανική οργή για τα χαμηλά – και αρνητικά – επιτόκια, που θεωρείται ότι απαλλοτριώνουν τους αποταμιευτές, έχει τροφοδοτηθεί από τις επανειλημμένες αυξήσεις των προγραμμάτων στήριξης της κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, η αντίληψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έχει αυξήσει τις υποψίες στη Γερμανία, όπου οι συναλλαγές γίνονται κυρίως με μετρητά, ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να καταργήσει τα χαρτονομίσματα για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα