Bild: Ο Τσίπρας άρχισε πάλι τα παλιά του κόλπα

16:31 28/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Για άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης (για άλλη μια φορά) να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει να βαραίνει το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

«Να ΄μαστε πάλι στα ίδια: Η Αθήνα παίζει ξανά το γνωστό παιχνίδι με το χρέος της

και προσπαθώντας να ξεφύγει, κάνει διάφορα κόλπα», σημειώνει η Bild.

Στο δημοσίευμα, τονίζεται ότι ο ρυθμός ψήφισης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ο ενδεδειγμένος, με την Αθήνα να αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων της συμφωνίας. Το παράδειγμα που φέρνει η γερμανική εφημερίδα είναι οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την Α” κατοικία και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη διάθεση για μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει περάσει 18 από τις 49 μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα ήταν η ακύρωση της τελευταίας τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group.

«Δεν θα εκταμιεύσουμε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν να δοθούν τον Οκτώβριο», είναι το μήνυμα των δανειστών, που μπλοκάρουν προσωρινά τη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τη Bild, τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, και στην περίπτωση που δεν τα έχει θα βρεθεί ξανά στην ίδια θέση που ήταν και προ μηνών, αναγκαζόμενη να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Ο Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει πάλι τις παλιές μεθόδους του και να μην δώσει τα χρήματα που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα και τις επιστροφές φόρων που επίσης οφείλει», λέει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται και η πολύπλευρη πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, αφού δεν είναι μόνο οι δανειστές που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις. Είναι και η πίεση στο εσωτερικό με τα εργατικά συνδικάτα να σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης, ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ικέτεψε τον Βάλντις Ντομπρόβσκις στην επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ως απάντηση πήρε: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ουσιαστική η πολιτική βούληση».

Σίγουρα, δεν ήταν η απάντηση που περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει η Bild.

Keywords
Τυχαία Θέματα