4 τραυματίες και ζημιές στη Λέσβο από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ

17:37 12/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Τέσσερις τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε στο Πλωμάρι και στο χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο σφοδρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έγινε στις 3.28 το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Λέσβου (νότια νοτιοανατολικά της Λέσβου), σε απόσταση 34 χιλιομέτρων από την Μυτιλήνη.

Δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο χωριό Βρίσα, ένας στο Λισβόρι και ένας στη Σκάλα Πολιχνίτου. Οι τραυματίες μεταφέρονται στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 11 χιλιόμετρα, δηλαδή ουσιαστικά χαρακτηρίζεται ως επιφανειακός σεισμός.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με μικροσεισμούς μεγέθους άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον τελευταίο να είναι 3,2.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός από τη Λέσβο και της Χίο έως την Αθήνα.

Από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών γίνεται επεξεργασία των στοιχείων, ωστόσο η πρώτη αυτόματη λύση δίνει μέγεθος της τάξης των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Επτά λεπτά αργότερα από τον μεγάλο σεισμό σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 15:47 σημειώθηκε και νέος μετασεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο αυτή τη φορά να φαίνεται ότι βρίσκεται πάνω στο νησί της Λέσβου.

Η περιφερειάρχης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε στο ΒήμαFm: «Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος, έγινε αισθητός σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο. Προσπαθούμε να καταγράψουμε αν υπάρχουν ζημιές».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι.

Λέκκας: Δεν περιμέναμε τον σεισμό

«Ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας», δήλωσε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση μετά τον ισχυρό σεισμό.
Ο κ. Γαληνός ανέφερε ότι με την έως τώρα εικόνα που έχει, έχουν πέσει μερικές σοβάδες στο παλαιό δημαρχείο, αλλά έχουν αναφερθεί και σπίτια που έχουν καταρρεύσει στην περιοχή του Πολυχνίτου, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.
Ο δήμαρχος Λέσβου ανέφερε ότι όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι στους δρόμους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραυματίες και ποιες είναι οι ζημιές. Κατέληξε δε λέγοντας πως ακυρώθηκε και το δημοτικό συμβούλιο, ώστε όλοι οι τοπικοί φορείς να βρεθούν στα χωριά και είναι δίπλα στους κατοίκους.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα