121 vs 180

12:56 9/7/2014 - Πηγή: Aixmi

Δυο νούμερα, δυο στρατηγικές, δύο στρατόπεδα. Μία σύγκρουση, ένας ο νικητής. Αυτά τα δυο νούμερα συμπυκνώνουν την πολιτική σύγκρουση για τους επόμενους μήνες.

Το «180» είναι ο μαγικός αριθμός βουλευτών που οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές και να συνεχίσουν να

κυβερνούν.

Το «121» είναι το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πουλμανάκι με τους «121» βουλευτές – επιβάτες που θα εμποδίσουν την εκλογή προέδρου, δηλαδή θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να τις κερδίσουν και να αποτελέσουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Έτσι, ό,τι θα συμβαίνει στη χώρα από εδώ και μπροστά θα εντάσσεται σε αυτό το δίπολο. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι το πρώτο παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετωπίζει ως test event. Άλλωστε, οι «120» που μπορούν να προκαλέσουν συζήτηση για Δημοψήφισμα, είναι πολύ κοντά στον μεγάλο στόχο των «121».

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα αυτής της μάχης. Μπορούμε, όμως, να καταγράψουμε κάποια σημεία που έχουν την αξία τους για τη διαδρομή.

Είναι σαφές πια, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση. Έχει ξεφύγει από τη γωνία, απέκτησε συμμάχους. Αυτό είναι ολοφάνερο, τόσο από το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, με πολύ καθωσπρεπισμό είναι αλήθεια, όσο και από τις πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο το στρατηγικό όφελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι καλό να δούμε και την πρώτη οικογενειακή φωτογραφία των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να καταγράψουμε τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ένα άλλο σημείο που έχει την αξία του είναι η ένταξη της κοινωνικής και συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης στην πολιτική αντιπολίτευση. Όσοι αντιδρούν, εναποθέτουν στο κόμμα τις προσδοκίες τους για λύσεις. Και το κόμμα από την πλευρά του, θέλοντας να κερδίσει τις εκλογές, λέει «ναι» σε όλα τα αιτήματα.

Στο απέναντι στρατόπεδο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σήμαναν συναγερμό. Ό,τι και αν ακούγεται, πολύ δύσκολα μπορεί να δεχτεί κάποιος ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα ακολουθήσουν άλλη γραμμή από τους «180». Δηλαδή, εκλέγουμε νέο πρόεδρο, αποφεύγουμε τις εκλογές, αγοράζουμε χρόνο και προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να περάσει στα ταμεία των νοικοκυριών η βελτίωση των οικονομικών της χώρας. Και το 2016, βλέπουμε…

Με τούτα και με εκείνα, ανέβηκαν στα ύψη οι μετοχές των βουλευτών. Την ώρα που ζουν με την αγωνία και το άγχος της επόμενης μέρας στην πολιτική τους καριέρα, που ακούνε τα μύρια όσα από τον κόσμο, η συγκυρία, τους βαφτίζει πρωταγωνιστές. Έστω και με ημερομηνία λήξης…

Keywords
Τυχαία Θέματα