Μακρόν – Σολτς: Ο γάμος ανάγκης του Βερολίνου εκτός Ευρώπης και η υπομονή των Βρυξελλών με στόχο την εξομάλυνση

16:27 26/10/2022 - Πηγή: Enikos

Προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές που απειλούν να εξουδετερώσουν την γαλλογερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης καταβάλλουν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς,  αν και κανείς δεν πιστεύει ότι στην παρούσα φάση είναι απολύτως εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχουν μία μάλλον ανιχνευτική συνάντηση στο μεταξύ τους γεύμα εργασίας για να διαπιστώσουν κατά πόσον μπορούν να δώσουν ξανά ώθηση

στο γαλλογερμανικό άξονα, τον οποίον πιέζουν ασφυκτικά πολλές διαφωνίες, από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια γεύματος στο Ελιζέ, οι δύο ηγέτες φιλοδοξούν να «ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία», και να καταλήξουν σε μια αντίδραση στις κοινές προκλήσεις κατά «ενιαίο και αλληλέγγυο τρόπο», όπως ανέφεραν υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Μετά βίας όμως μπορούν να καλυφθούν οι χαίνουσες σε κάποιες περιπτώσεις διαφορές των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων της Ευρώπης, που οδήγησαν στην αναβολή για εβδομάδες του κοινού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Τρεις φορές έχει αναβληθεί. Το σημερινό  θα ήταν το πρώτο του Όλαφ Σολτς και θα διεξαγόταν σήμερα στο Φοντενεμπλό.

Κατά την προσέλευση του καγκελαρίου, το μεσημέρι για το γεύμα που προγραμματίζεται να έχουν οι δύο ηγέτες δεν θα γίνουν δηλώσεις, αλλά ούτε και μετά. Για ζητήματα από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας ως την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν πλέον να αδυνατούν να συμφωνήσουν. Κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη: ο γαλλογερμανικός άξονας άλλωστε ήταν και παραμένει η δύναμη που ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το γαλλογερμανικό ζευγάρι διαφωνεί», κι έτσι «έχει παραλύσει», διαπίστωνε προ ημερών, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας να μην έχουμε Ευρώπη ενιαία και ισχυρή» κι αυτό «ξεκινά από καρποφόρο γαλλογερμανικό διάλογο», είπε ο ντε Βιλπέν πρόσφατα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών —για διάφορα θεωρητικά κοινά βιομηχανικά σχέδια, από το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς ως το ευρωπαϊκό άρμα μάχης του μέλλοντος— βάθυναν αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Γάμος ανάγκης»

Η Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, προχωρά σε «αλλαγή μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», διαπίστωνε προ ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν. Ακόμα και το σχέδιο που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ύψους 200 δισ. ευρώ,) από την απογείωση των τιμών της ενέργειας, ειδικά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Παρίσι. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας και προκάλεσε αντιδράσεις, σύγχυση και δηλώσεις περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Η Γερμανία πλέον, μετά από δεκαετίες έκανε στροφή 180° ως προς την άμυνα, εξαγγέλλοντας ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και στόχο ο στρατός της να γίνει «ο καλύτερα εξοπλισμένος στην Ευρώπη». Και σε αυτό το πεδίο χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί πάγια το Παρίσι και χωρίς να προβλέπεται κάποια ενίσχυση της γαλλογερμανικής στρατιωτικοβιομηχανικής συνεργασίας. Το Βερολίνο για τους εξοπλισμούς του κοιτάζει προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Θέλει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα με ισραηλινή συνιστώσα, ιδέα ανταγωνιστική αυτής που εισηγούνται Παρίσι και Ρώμη.
«Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για γάμο συμφέροντος», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμιά «θεμελιώδη κρίση», απλά η σχέση «βρίσκεται στα κάτω της».

Ο χρόνος τα γιατρεύει όλα

Στο Βερολίνο, προτιμούν να υποβαθμίζουν το πρόβλημα. «Η Γαλλία είναι ο στενότερος σύμμαχός μας. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πολλή σεναριολογία, όμως θεωρώ και πολλά πράγματα ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Το ίδιο θέλουν να πιστεύουν στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω στην αποφασιστικότητα τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και του Γερμανού καγκελάριου» να «εργαστούν μαζί», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Που σημαίνει ότι σε Παρίσι Βερολίνο και Βρυξέλλες κατανοούν ότι η ρωσική εισβολή ανέτρεψε και άλλαξε τα πάντα στην Γηραιά Ήπειρο, άρα και τις ανάγκες της Γερμανίας, ωστόσο ελπίζουν ότι η τάξη θα αποκατασταθεί, καθώς ο χρόνος θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να επανεξετάσουν κοινές ανάγκες και συμφέροντα, ακόμα και ως προς την λήξη την λήξη του πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακρόν – Σολτς, Βερολίνου, Ευρώπης, Βρυξελλών,makron – solts, verolinou, evropis, vryxellon