Βρετανία: Συνταγματάρχης αρνήθηκε ακρωτηριασμούς σορών Ιρακινών ανταρτών

20:15 2/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Ένας συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού αρνήθηκε σήμερα πως οι δυνάμεις του είχαν ακρωτηριάσει σορούς Ιρακινών ύστερα από μάχη το 2004, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσης των στρατιωτικών στη δημόσια έρευνα για τις κατηγορίες που δρομολόγησε το Λονδίνο.

Η έρευνα Αλ Σουίντι, που πήρε το όνομά της εξ ενός των νεκρών Ιρακινών, δρομολογήθηκε το 2009 και διερευνά επίσης τις καταγγελίες πως Βρετανοί στρατιώτες κακοποίησαν και κατόπιν εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 Ιρακινούς, που είχαν αιχμαλωτισθεί μετά την μάχη του Ντάνι Μπόι κοντά στην πόλη Ματζάρ
αλ Καμπίρ, τον Μάιο του 2004.

«Δεν πιστεύω πως κάποιος από τους στρατιώτες μας ακρωτηρίασε έστω μία σορό και την εποχή εκείνη εγώ προσωπικά δεν παρατήρησα, ούτε έχω δει έκτοτε, κάποιο στοιχείο το οποίο να στηρίζει αυτήν την υπόθεση», κατέθεσε ο συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Γκρίφιθς.

Η κατηγορία είναι «αβάσιμη και έχει πλάσθηκε με τον συνδυασμό της άγνοιας του τοπικού πληθυσμού όσον αφορά τους σοβαρούς τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν κατά τη διάρκεια των μαχών και από τη διάχυτη παραπληροφόρηση που ευσεβής της πόθος είναι να δυσφημίσει τις συμμαχικές δυνάμεις», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Γκρίφιθς ήταν επικεφαλής μονάδας οπλιτών που έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών όχι μακριά από το σημείο ελέγχου των βρετανικών δυνάμεων, που ονομαζόταν Ντάνι Μπόι. Η ενέδρα εξελίχθηκε σε τρίωρη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, μία μάχη που ήταν από τις σκληρότερες στη διάρκεια της ιρακινής σύρραξης.

Ο βρετανικός στρατός ισχυρίσθηκε πως μετά τη μάχη είχε συλλέξει ορισμένες σορούς και αφού τις μετέφερε στο στρατόπεδο Αμπού Νάτζι εν συνεχεία τις παρέδωσε στους συγγενείς τους. Αρνήθηκε μάλιστα όλες τις κατηγορίες των Ιρακινών, ισχυριζόμενος ότι όλοι οι νεκροί έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης.

Ο συνταγματάρχης δήλωσε πως δεν διαπίστωσε ενδείξεις κακομεταχείρισης αιχμαλώτων στο πεδίο της μάχης, ή στη βρετανική βάση, και όταν ερωτήθηκε εάν ο ίδιος υπήρξε μάρτυς εκτελέσεων απάντησε «κατηγορηματικά όχι».

Η έρευνα άρχισε ξανά τον Μάρτιο, με την εξέταση στοιχείων και προφορικών καταθέσεων. Ακόμη δεν έχει φθάσει στο στάδιο της ακρόασης Ιρακινών μαρτύρων και ειδικών. Το πόρισμά της δεν αναμένεται πριν τα τέλη του επομένου χρόνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα