Βραζιλία: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στις πλάτες των φτωχών

16:37 30/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Η Βραζιλία ετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο ποδοσφαρικό σόου, το Μουντιάλ. Και σε αυτό το φαντασμαγορικό σόου δεν έχουν θέση οι φτωχοί. Η εμπορική βιτρίνα που στήνει η κυβέρνηση της χώρας και η FIFA, θα είναι λαμπρή και σε λίγες εβδομάδες θα πάρουν τη θέση τους οι εθνικές ομάδες και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Η βιτρίνα πρέπει να είναι λαμπρή για να δελεάσει τους εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά και τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών, που θα «μπουκωθούν» από μπάλα, σημαίες και διαφημίσεις.

Σε αυτό το σκηνικό δεν έχουν
θέση οι... παρακατιανοί από τις φαβέλες. Χαλάνε τη «μόστρα». Είναι ρακένδυτοι, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και στοιβάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε παραγκουπόλεις. Δεν έχουν, καν, τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο. Δεν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, δηλαδή, στο σόου. Αρα δημιουργούν πρόβλημα. Το Μουντιάλ δεν απευθύνεται σε αυτούς. Δεν είναι γι αυτούς.

Ετσι, λοιπόν, πρέπει να «καθαριστούν» για να είναι όσο γίνεται πιο λαμπρή η εμπορική βιτρίνα των πολυεθνικών, όπου θα παρελάσουν τα πολύτιμα «προϊόντα» τους, ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ και όλοι οι άλλοι διάσημοι αστέρες, που πλούτισαν από τους χορηγούς, και ξέχασαν ότι κάποιοι από αυτούς προέρχονται από τις ίδιες φαβέλες, που ισοπεδώνονται για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τα μαγικά τους με την μπάλα, προς τέρψη οπαδών και χορηγών. Το σκηνικό πρέπει να «καθαριστεί» με κάθε τρόπο. Εστω και με εγκλήματα!

Η χώρα θα χορέψει σάμπα, τα μεγάλα αστέρια θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, όλοι οι προβολείς της δημοσιότητας θα στραφούν στη Βραζιλία και όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Ετοιμα και «καθαρά». Το Μουντιάλ, όμως, έχει ήδη αρχίσει και έχει βαφτεί με αίμα! Η κυβέρνηση επιστράτευσε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να "καθαρίσει" τις φαβέλες. Ολοι αυτοί δεν έχουν θέση στη γιορτή. Πρέπει να φύγουν. Το Μουντιάλ έχει ήδη αρχίσει με πρώτο αγώνα, αυτόν κατά των φτωχών.

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδηλώνουν εδώ και μήνες με κύριο σύνθημα «Δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε υγεία και εκπαίδευση». Κανείς δεν τους ακούει. Τον περασμένο Ιούνιο εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας ζητώντας το αυτονόητο: Δικαίωμα στη αξιοπρεπή διαβίωση. Η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ προτιμά τον Μπλάτερ και τις πολυθνικές εταιρίες από τον λαό της. Κανείς δεν άκουσε τους διαδηλωτές τότε και τώρα οι φωνές τους καλύπτονται από τους πυροβολισμούς της διαβόητης «BOPE», της ειδικής αστυνομικής μονάδας, που ανέλαβε να καθαρίσει με κάθε κόστος τις φαβέλες.

Οι φτωχοδιάβολοι πρέπει να εξαφανιστούν. Και η «BOPE» ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της. Εχει εκπαιδευτεί άλλωστε σωστά: «Για το Μουντιάλ έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 10.000 άνδρες για το πώς να ενεργούν κατά την διάρκεια ταραχών, και τώρα είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση και στις 12 πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν αθλητικές συναντήσεις ταυτόχρονα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλεσάντρο Αραγκόν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Καθημερινά οι δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων(!) εφορμούν στις φαβέλες και σκορπούν τρόμο και θάνατο. Στην Κοπακαμπάνα δολοφονήθηκαν τρία ανήλικα αγόρια. Η αντίδραση δικαιολογημένη. Εξεγερμένοι κάτοικοι άρχισαν να διαδηλώνουν. Οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους της φαβέλας, και ένας πραγματικός πόλεμος ξεκίνησε ανάμεσα σε κάτοικους οπλισμένους με ξύλα, πέτρες και μπουκάλια και την αστυνομία οπλισμένη με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα.

Η μάχη άνιση. Δύο διαδηλωτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, πυροβολήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών. Ο 12χρονος Ματέους και ο 27χρονος Εντιλσον ντα Σίλβα Σάντος. Η αστυνομία στα τέλη Μάρτη κυνήγησε τον 26χρονο Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα, έναν επαγγελματία χορευτή ο οποίος πήγε να δει τα παιδιά και τη γυναίκα του στην φαβέλα της περιοχής. Οι καταδρομείς της αστυνομίας τους επιτέθηκαν, αυτός έτρεξε να κρυφτεί σε ένα σχολείο. Μόλις τον έπιασε η αστυνομία τον σκότωσε, αφήνοντας το πτώμα του στο σχολείο...

Ο σάλος μεγάλος, αλλά οι δικαιολογίες γνωστές. Κατηγορήθηκε για κατοχή ναρκωτικών. Κανείς δεν άκουσε την μητέρα και τη γυναίκα του, που μίλησαν για αναίτια επίθεση και δολοφονία. Στη φαβέλα Μάρε μετακινήθηκαν βίαια πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι, όπως και σε άλλες φαβέλες σε προάστια του Ρίο και άλλων πόλεων. Μετακινούνται για να απομακρυνθούν από το λαμπρό σκηνικό του Μουντιάλ.

Οι αρχές ανακοινώνουν πως η επιχείριση, με την ειρωνική ονομασία «ειρήνευση», έχει στόχο να καθαρίσει τις φαβέλες από την εγκληματικότητα. Βέβαια δεν κάνουν τίποτα για την φτώχεια, που δημιουργεί την ανέχεια και κατά συνέπεια την εγκληματικότητα. Απλά χρειάζονταν μια πρόφαση για να επιτεθούν με μανία στους αδύναμους της χώρας, που δεν μπορούν να στολιστούν και να αγοράσουν τα προϊόντα της FIFA.

Η οργή είναι μεγάλη. Μια εβληματική φυσιογνωμία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο Ρομάριο, μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα του, λίγες εβδομάδες πριν το Μουντιάλ. Ο άλλοτε μεγάλος επιθετικός της Μπαρτσελόνα, της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το τρόπαιο το 1994 και πλέον μέλος του κογκρέσου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, δεν μάσησε τα λόγια του:

«Κάποιοι θα πλουτίσουν με το δικό μας Παγκόσμιο Κύπελλο και όλα θα είναι καλά. Εχουμε ξοδέψει ένα παράλογο ποσό για το Μουντιάλ και δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα. Η Βραζιλία έχει πολλές ανάγκες και σίγουρα η πρώτη δεν είναι το ποδόσφαιρο. Πράγματι Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ομάδα μας μέσα στο γήπεδο, αλλά έξω από αυτό έχουμε ήδη χάσει...»

(Πηγή: ΑΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα