Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Ανανέωση 18.45

Ψηφίστηκε από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές το νομοσχέδιο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
ανακοίνωσε πριν λίγο ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις για τις ΠΑΕ.

Οι διατάξεις του άρθρου 11 του νομοσχεδίου είχαν αποσυρθεί το πρωί μετά τις ενστάσεις των κομμάτων.

«Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Ενημέρωση 12.51
Υπό την διακομματική άρνηση να συζητηθούν διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες έναρξης εφαρμογής την αρχή του 2014 αλλά και όσες δεν είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων.
Σε κλίμα έντονων αντιδράσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο εισήχθη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος». Σημείωσε, όμως, ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι' αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος. «Οι προθεσμίες αποτελούν δημόσιο κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να μην ξεχνούν ότι η χώρα μας τελεί «σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης σκιαγράφησε και τα λοιπά θέματα για τα οποία πρέπει άμεσα να ψηφίσει η Ολομέλεια και αφορούν στις διατάξεις για τον ΦΠΑ, τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τις αναπηρικές συντάξεις και τις διατάξεις που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ΛΑΡΚΟ και τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).
Προηγουμένως, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης (Ντόρα Μπακογιάννη, Φεβρωνία Πατριανάκου, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος,) που έλαβαν τον λόγο, επισημαίνοντας ότι τα όριά τους έχουν εξαντληθεί και ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να συζητηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Με φράσεις, όπως «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη διαδικασία για τον απίθανο γραμματέα δημοσίων εσόδων», όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην Επιτροπή. Αιχμηρότερες ενστάσεις για το σύνολο των διατάξεων που εισάγονται με αυτή τη διαδικασία, πρόβαλαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το κοινοβούλιο σύρεται από την κυβέρνηση και εξευτελίζεται, τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Τέρενς Κουίκ και άλλους να λένε ότι «έχει γίνει χωματερή νομοσχεδίων η Βουλή», το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου να ζητά απόσυρση, μιλώντας για ρυθμίσεις αρπαγής της λαϊκής κατοικίας, την Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να επισημαίνει την ανάγκη να συζητηθούν διεξοδικά όσες διατάξεις δεν επείγει η ψήφισή τους, τον Ηλ. Παναγιώταρο (ΧΑ) να μιλά για παράνομο νομοσχέδιο και τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τον Μίμη Ανδρουλάκη να «δεν θα σταθείτε στο Κοινοβούλιο αν περάσει αυτό το πράγμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα