Τσίπρας στη Die Zeit: Κανείς επενδυτής δεν επενδύει σε μια χώρα που η κυβέρνηση "τελειώνει"

22:21 9/11/2012 - Πηγή: E-Typos
Βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Die Zeit". Ο κ. Τσίπρας
επαναλαμβάνει ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να κυβερνήσει ήδη από τις 18 Ιουνίου, όταν, όπως λέει χαρακτηριστικά, "κίνησαν θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία". Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Επικαλείται δε σχετικές μαρτυρίες τόσο του Επιτρόπου Όλι Ρεν όσο και του πρώην πρόεδρου της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια γενναία μείωση το χρέους. Αμφισβητεί ότι υπάρχει πλέον συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα σχετικώς με το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κρίσης, αλλά και το αν υπάρχει καν σχέδιο για την ελληνική κρίση.

"Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του", δηλώνει ο κ. Τσίπρας και αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποκρατικοποιήσεις: "Ο αρχικός, ουτοπικός στόχος για εισπράξεις 50 δισεκατομμυρίων έγινε τώρα 10 δισεκατομμύρια για την επόμενη τετραετία. Αυτά είναι 2,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή μόλις 1,2% του ΑΕΠ ετησίως. Έχει πράγματι νόημα να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για αυτό;". Θεωρεί δε ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να υλοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη, με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την άρνηση του Βερολίνου να δεχθεί αναδιάρθρωση το ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της ως το τελευταίο ευρώ και την αντιπαραθέτει με την άποψη του κ. Άκερμαν υπέρ ενός νέου "κουρέματος". "Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν", καταλήγει.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Σαμαράς, μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, δεν είναι ανακουφισμένος, αλλά σε πανικό. "Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία", σημειώνει ο κ. Τσίπρας, ενώ σε ό,
Keywords
Τυχαία Θέματα