Το video των εργαζομένων στην ΕΡΤ - Δείτε μέσω twitter τις εξελίξεις

02:12 12/6/2013 - Πηγή: E-Typos




Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) «καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει αιφνιδιαστικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς καμία προηγούμενη δημόσια διαβούλευση στην κατάργηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΕΡΤ)» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος σε δήλωσή του αργά σήμερα το βράδυ.
Ακόμη, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει: «Η παράλληλη ύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης
αποτελεί εγγύηση της πολυφωνίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, όπως άλλωστε επιτάσσει και το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Αποτελεί εγγύηση για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, που σήμερα πολλαπλών δοκιμάζονται».
Η ενημέρωση του πολίτη «δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα», προσθέτει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Επιπλέον, υπενθυμίζει – για ακόμα μια φορά – ότι, «κατά τη ρητή διατύπωση του άρθρου 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».
Εν προκειμένω, τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος, «είναι προφανές ότι, κατά τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, δεν υφίσταται κανενός είδους «έκτακτη περίπτωση», στην οποία μάλιστα να μπορεί να θεωρηθεί ότι συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και, συγχρόνως, «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία».
«Σε καμία δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά κατάλυση του Συντάγματος και βεβαίως η μεταβολή των θέσεων των υπευθύνων πλήττει το κύρος των θεσμών και ενισχύει στους πολίτες τα αισθήματα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική εξουσία, υπογραμμίζει ο κ Αδαμόπουλος και καταλήγει: «Με διαρκείς και επαναλαμβανόμενες πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας, η πολιτική εξουσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η άνοδος των άκρων, να πυροδοτούνται κοινωνικές εξεγέρσεις, και να τίθεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε άμεσο κίνδυνο η υπόσταση ακόμα και του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Να ανακαλέσουν την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ καλεί τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αυτή η μέρα μπορεί ν' αποβεί αποφράδα για την πατρίδα μας. Για ό,τι ακολουθήσει εις βάρος της κοινωνικής και πολιτικής ομαλότητας, η ευθύνη βαρύνει τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που, αγνοώντας τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έλαβαν μια απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ίδια την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία μας. Οφείλουν να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να την ανακαλέσουν».
Το πρόβλημα, τονίζει επίσης ο κ. Κακλαμάνης, δεν είναι μόνο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα και προσθέτει:
«Μείζον είναι το ζήτημα ότι με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο λαός παραδίδεται 100% στη χειραγώγηση από τα τρία γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα και ειδικά στα συμφέροντα εκείνων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συρρίκνωση της ΕΡΤ για να διαμοιράσουν τη διαφημιστική της πίττα αλλά και μέρος των ψηφιακών της συχνοτήτων».

Στην Αγία Παρασκευή στο κτίριο της ΕΡΤ βρίσκεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος ο οποίος σε δήλωσή του τάχθηκε κατά της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ και έκανε λόγο για «πραξικοπιματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
«Η κυβέρνηση χωρίς να έχει τη δεδηλωμένη, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα, ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πραξικοπηματική Πράξη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση. Την ίδια στιγμή συκοφαντεί τους εργαζόμενους. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτι εργαζόμενοι, μαζί τους είναι 2500 χιλιάδες οικογενειάρχες που εργάζονται για την εικόνα της χώρας», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό.
«Είναι το σήμα που εκπέμπεται στη Θράκη, σε κόντρα της τουρκικής τηλεόρασης που κάνει τη μαύρη προπαγάνδα. Είναι αναμεταδότες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι η φωνή μας στην Ομογένεια» συνέχισε ο κ.Καμμένος εκφράζοντας την στήριξή του στη δημόσια τηλεόραση.
Κάλεσε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη «να δηλώσουν σαφώς εάν στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε οφείλει να παραιτηθεί» και κατέληξε:
«Μαζί με τους υπό απόλυση εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση, είναι και 1.800.000 απολυμένοι, από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα περάσει αυτή τη φορά ο κοινωνικός αυτοματισμός που θέλει τους Έλληνες τον έναν εναντίον του άλλου. Θα είμαστε όλοι ενωμένοι μέχρι να φύγει η τρόικα και οι υπάλληλοί της».

Ανανέωση 21.50
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία νέου δημόσιου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης. Νωρίτερα, με τη δημοσιοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου διακόπηκε η προγραμματισμένη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι από τις 13:00 έως τις 16:00 βγάζοντας στον αέρα το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων.

«Για μείζον κυβερνητικό πραξικόπημα» έκαναν λόγο οι εκπρόσωποί τους, και δήλωναν πως «με κάθε τρόπο η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».

«Η ΕΡΤ δεν πρόκειται να κλείσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος ανακοίνωσε στάση εργασίας, που αποφάσισαν από κοινού ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τις 19:00 έως τη 01:00 ως αντίδραση στο «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Σύσσωμα τα διοικητικά συμβούλια των δύο συνδικαλιστικών οργάνων μετέβησαν στο προαύλιο της ΕΡΤ ενώ στην γενική συνέλευση των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση μίλησαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αντίδρασή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «πράξη ακραίου αυταρχισμού που πλήττει ευθέως την ενημέρωση και τη δημοκρατία». Όπως τόνισε «τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι μια τάση αυτοκριτικής του ιδίου».

Στο πρόγραμμα του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως, που είναι αφιερωμένο κατά το πλείστον στην απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, παρενέβησαν εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και βουλευτές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, ομογενείς κ.ά., οι οποίοι εξέφραζαν την αντίδρασή τους στην κυβερνητική απόφαση.

Στη συγκέντρωση των δημοσιογράφων, τεχνικών και μουσικών της ΕΡΤ στο προαύλιο του ραδιομεγάρου , συμμετείχαν και άλλοι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και πολίτες ως έκφραση αντίθεσης στην κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Ενημέρωση 19.58
"Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας και είπε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν.

"Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ", δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σημείωσε επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

Επιπλέον είπε ότι μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν "το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα" και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα.

Συγκεκριμένα είπε ότι υπολογίζεται πως θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως και πως για τις θέσεις της σημερινής ΕΡΤ που κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΚΕΠ και όπου το δημόσιο έχει ανάγκη.

"Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές", συνέχισε προσθέτοντας πως "η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση" και αυτό ζητάει και περιμένει να δει ο ελληνικός λαός.

Επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο", ότι έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

"Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών", συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

"Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για 'ιερές αγελάδες' που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού", υπογράμμισε.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για την ΕΡΤ

Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι « αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».

Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.

Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπογραμμίζει πως η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η ‘τρόικα’ των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το Ρόιτερς αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ‘ιερές αγελάδες’ που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».

Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κλείνει το δικό του τηλεγράφημά του αναμεταδίδοντας την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που τονίζει πως «Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης... ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου, προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της».

Περισσότερα εδώ: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=35301

Δείτε πως σχολιάζουν οι χρήστες του Twitter την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Tweets σχετικά με "#ert #ερτ"
Keywords
video, ΕΡΤ, twitter, δειτε, ανεξαρτητοι ελληνες, σταση εργασιας, δανειακή σύμβαση, αθηνα, ΔΣΑ, υφίσταται, νεα δημοκρατια, βουλη, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, καμμενος, βενιζελος, τροικα, ΕΣΗΕΑ, ποεσυ, απε-μπε, συριζα, ΑΣΕΠ, κεπ, εταιρεία, ΕΚΤ, ΔΝΤ, απεργια, ΓΣΕΕ, http, κακλαμανης, νουμερα τηλεθεασης, δημοκρατικη συμμαχια, απεργια οσε, απεργιες σημερα, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, απεργια γσεε, σχεδιο αθηνα, ξανα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, χαρατσι, τηλεθεαση, αιτηση, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, θρακη, κεπ, κοντρα, νησια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τηλεοραση, αγια παρασκευη, αδαμοπουλος, αρθρο, ανοδος, απε, απε-μπε, αποζημιωση, ασπιδα, αφιερωμενο, βραδυ, βρισκεται, γινονται, δανειακή σύμβαση, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, εγγυηση, ειπε, εκφραση, ενημερωση, εξι, εξυπηρετηση, εταιρεία, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, η φωνη, εικονα, κυβερνηση, κτιριο, λογο, ματια, μειζον, νυχτα, νοσοκομεια, μπε, οκτω, οργανογραμμα, ποεσυ, συνεχεια, συγκεντρωση, ταση, τρια, των ακρων, φτανει, φωνη, φορα, ανηκει, http, δημητρης, δικαιωμα, ελληνικα, μια φορα, σημα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα