Το ορόσημο των εκλογών

18:45 11/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Τα θετικά μηνύματα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας έσβησαν γρήγορα από την επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με το εισαγγελικό πόρισμα για τα «γκρίζα» δάνεια και τις ποινικές διώξεις κατά στελεχών του πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και επιχειρηματιών.

Τώρα, όμως, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά
θα πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θετικό κλίμα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας.
Παράλληλα, καλείται να εκμεταλλευθεί προς όφελος της χώρας την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., αφενός, για να διαμορφώσει κοινές ευρωπαϊκές δράσεις σε θέματα όπως η τόνωση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και, αφετέρου, για να επιτύχει σημαντικές συμμαχίες εν όψει μιας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που είναι αναγκαία ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Είναι προφανές ότι, εν όψει και των ευρωεκλογών, που αποτελούν ορόσημο για την κυβέρνηση και τη χώρα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν και να προωθηθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναθέρμανση της αγοράς.
Μπορεί η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να αφορά δάνεια του παρελθόντος, ωστόσο οι αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, οι δικαστικές εξελίξεις και η αναγκαία εξυγίανση κινδυνεύουν να παραλύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με το γενικότερο ουσιαστικό πάγωμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Είναι ανάγκη, βεβαίως, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης κατά την οποία η κοινωνία δοκιμάζεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να εξασφαλίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Είναι άλλο πράγμα η απάτη, η οποία πρέπει να τιμωρείται, και άλλο η υγιής επιχειρηματικότητα που δεν πρέπει να ποινικοποιείται.
Keywords
Τυχαία Θέματα