Το κρίσιμο τετράμηνο

Είναι γεγονός ότι το 2013 αποτέλεσε έτος σταθεροποίησης για τη χώρα και την ελληνική οικονομία και εδραίωσης της θέσης της εντός της ζώνης του ευρώ. Είναι πολύ σημαντική, μάλιστα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που κατέστη εφικτή χάρη στις αιματηρές οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού και τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Το 2014 που έρχεται αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο, τόσο για την Ελλάδα, την οικονομία και
την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση, κατά κύριο λόγο σε δύο μέτωπα. Πρώτον, ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Και, δεύτερον, στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να περάσει η χώρα από την περίοδο της εξαετούς ύφεσης σε φάση ανάπτυξης.

Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται, βεβαίως, το νέο έτος και από πολιτικής απόψεως, καθώς υπάρχει η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, που περιλαμβάνει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Το κρίσιμο στοίχημα για το πρώτο τετράμηνο του 2014 είναι να περάσουν στην πραγματική οικονομία τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης που αρχίσαμε να βλέπουμε φέτος, προκειμένου να επιτύχει η χώρα τους στόχους της, να ανακουφιστεί η κοινωνία από τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη που έχει επωμισθεί, αλλά και να διατηρήσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας και να μην αναγκαστεί να συρθεί πίσω από τα γεγονότα.

Δεν αρκούν πλέον τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Χρειάζονται αναπτυξιακά κίνητρα προκειμένου να μεγαλώσει η πίτα της αγοράς και να γυρίσει το καράβι της οικονομίας σε ήσυχα νερά.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από το οικονομικό επιτελείο, επιβάλλοντας συνεχώς χαράτσια και κυνηγώντας, στην ουσία, την «ουρά» των φορολογουμένων που δεν έχουν να πληρώσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα