Το χρέος, το κούρεμα, και τα κατσίκια του Καλλίμαχου (στη μάχη του Μαραθώνα)

00:10 24/4/2012 - Πηγή: E-Typos
To αλλιεύσαμε στο http://www.antinews.gr/ και αξίζει -νομίζουμε- να το διαβάσετε:

Αν και πέρασε κάποιο διάστημα από το περίφημο κούρεμα κατά 74% του ελληνικού χρέους, αξίζει να θυμηθούμε μια παρόμοια περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής χρέους, που έζησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Το 490 π.Χ. έγινε η μεγάλη μάχη του Μαραθώνα.
Οι Έλληνες πετσόκοψαν τους εισβολείς Πέρσες, υπό την ηγεσία του Αθηναίου Καλλίμαχου. Πριν από την μάχη, και όταν όλα ήταν ακόμη αμφίρροπα, αν όχι σκούρα, ο Καλλίμαχος έκανε τάμα στους Θεούς, πως αν τυχόν νικήσουν οι Έλληνες, τότε θα θυσιάσει μια κατσίκα για κάθε νεκρό Πέρση. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Η μάχη έγινε, οι Έλληνες νίκησαν, και όταν μετρήθηκαν οι νεκροί Πέρσες, βρέθηκαν να είναι περίπου 6.400. Πάρα πολλοί δηλαδή. Δυστυχώς για τον Καλλίμαχο, αλλά και για τους Θεούς, η Αθήνα δεν διέθετε τόσο πολλά κατσίκια. Τι έκαναν λοιπόν οι Αθηναίοι; Ζήτησαν την παράταση της εξυπηρέτησής του χρέους. Λέγεται μάλιστα, ότι πέρασαν εκατό περίπου χρόνια μέχρι να το ξοφλήσουν οριστικά! Προφανώς, ο Καλλίμαχος, ο Δίας και οι υπόλοιποι Θεοί δεν είχαν ακούσει περί ΔΝΤ, και περί δυνατότητας κουρέματος του ιερού χρέους.

Πρωτότυπη πηγή: http://blogs.reuters.com/macroscope/2012/03/09/greek-debt-remember-the-goats/

Για την ιστορία, ο Καλλίμαχος, δεν επέζησε της μάχης στο Μαραθώνα, όντας ένας από τους νεκρούς Αθηναίους, αλλά το τάμα στους θεούς, ήταν τάμα, και αργά ή γρήγορα έπρεπε να εκπληρωθεί από τους Αθηναίους, καθώς οι παλιοί θεοί ήταν και εκδικητικοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα