Τελείωσαν οι συνομιλίες στο Βερολίνο - Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

14:31 24/8/2012 - Πηγή: E-Typos

Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στην Καγκελαρία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


Η κ. Μέρκελ, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, υποδέχθηκε τον κ. Σαμαρά στο προαύλιο του κτιρίου και οι δύο ηγέτες βάδισαν μαζί στο κόκκινο

χαλί. Έγινε παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών, ανάκρουση των εθνικών ύμνων και κατόπιν επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συμμετέχει, από γερμανικής πλευράς, και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να πραγματοποιηθούν λίγο μετά τις 14:00, ώρα Ελλάδας.



Εχοντας στις αποσκευές του τη θετική αποτίμηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει σήμερα να αποσπάσει σε πρώτη φάση μια θετική δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και σε δεύτερο επίπεδο να βάλει τις βάσεις για να αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά, και έχοντας λάβει ήδη όλες τις τελευταίες μέρες τα κατάλληλα μηνύματα από το Βερολίνο, πως στη σημερινή του συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι δεν θα πρέπει να αναμένει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου όσον αφορά πιθανή χαλάρωση του ασφυκτικού πλαισίου που έχει τεθεί για το χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αυτό γιατί ήδη οι εταίροι μας έχουν διαμηνύσει πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση αφού θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Τρόικας για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών της. Η συνάντηση με την Μέρκελ είναι η πιο δύσκολη από τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς από τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο θα εξαρτηθούν πολλά, αν όχι όλα. Ο πρωθυπουργός, έχοντας στα χέρια του το πακέτο των περικοπών ύψους 11,8 δισ., το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για τις αποκρατικοποιήσεις, τα σχέδιά του για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον κυβερνητικό και το δημόσιο τομέα, θα επιδιώξει να πείσει την κ. Μέρκελ πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα φως στο βάθος του τούνελ για την ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να γίνει αν διασφαλιστεί η πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη και αν αποκατασταθεί σταδιακά η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Από την άλλη, θα τονίσει στη Γερμανίδα καγκελάριο πως μετά από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης και με τα Μνημόνια να διαδέχονται το ένα το άλλο, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τους πολίτες να μην αντέχουν άλλα μέτρα. Ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στο Βερολίνο πως οι συνεχείς δηλώσεις κυρίως Γερμανών αξιωματούχων, και όχι μόνο,
Keywords
Τυχαία Θέματα