Σύσκεψη του πρωθυπουργού με Ε. Βενιζέλο. "Δεν τίθεται θέμα εκλογών", τόνισε ο δεύτερος

21:05 31/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 20:57
«Ζήτημα βουλευτικών εκλογών φυσικά δεν τίθεται. Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη και ότι τιμά τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε,
επίσης, ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και υποστήριξε πως «ακόμη και αυτοί που δημοσκοπικά μπορεί να καταγράφονται ως αντίπαλοι της κυβέρνησης, να την κατακρίνουν, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αυτοί στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν εκλογές». Αντίθετα, είπε, «θέλουν να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας, να το εγγυηθούν και να το διασφαλίσουν».

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο είδη πολιτικής, αφενός «της δημαγωγίας, της συμπάθειας, των γενικόλογων διακηρύξεων, της συνωμοσιολογίας» και, αφετέρου, «της δύσκολης και επώδυνης πράξης, που σε κάνει και αντιπαθή όταν αυτό χρειάζεται για λόγους ιστορικούς, για λόγους εθνικούς, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται συνολικά, με βάση το τελικό αποτέλεσμα και όχι συγκυριακά, τη συγκυριακή συμπάθεια ή τη συγκυριακή επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς σχετικά με την καταψήφιση εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου του δεύτερου άρθρου του νομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωσή του, τονίζοντας ότι όλοι κρινόμαστε. Συνεχίζοντας τόνισε ότι σημασία έχει, όμως, η χώρα να βγει από την κρίση και πως «εμείς έχουμε μια πρόσθετη υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο», γιατί, όπως εξήγησε, «πήραμε τη μεγάλη απόφαση κάποια στιγμή, τον Μάιο του 2010, να βάλουμε τη χώρα στο μνημόνιο, γιατί αλλιώς υπήρχε η ασύντακτη χρεοκοπία. Υπήρχε η απόλυτη καταστροφή».

Σε ερώτηση για το εάν δεν προχώρησε σε διαγραφές για να μην μειωθεί ο αριθμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απάντησε ότι δεν είναι το κριτήριο του τα διοικητικά μέτρα, για να συμπληρώσει: «θα μου επιτρέψετε, δε, να πω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα που προκύπτουν τώρα, «γιατί αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να δείξουμε προς την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ότι πράγματι αλλάξαμε σελίδα, ότι πράγματι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο». Χαρακτήρισε δε τη χτεσινή ψηφοφορία «μια πολύ σημαντική πράξη, μια εξαιρετικά σημαντική πράξη, η οποία πιστοποιεί και επισημοποιεί το επίτευγμα του ελληνικού λαού».

Όπως σημείωσε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης τώρα είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής προστασίας, η οριστικοποίηση της κατανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ακόμα τόνισε ότι προτεραιότητα μας είναι να κινητοποιηθούν οι τράπεζες, «οι οποίες ακριβώς γι' αυτό ανακεφαλαιοποιήθηκαν, για να μπορούν να είναι ισχυρές μέσα στην οικονομία, να βοηθήσουν τους πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση και κυρίως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους, τους εργαζόμενους».

Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία του αυριανού άτυπου Ecofin και Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα υπάρξει μια ωραία ευκαιρία να συζητηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νέο σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία λίγο πριν την επάνοδο στις αγορές, που θα είναι προστατευμένη και σταδιακή και θα επιβεβαιώνει την αλλαγή της κατάστασης και φυσικά λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, που πολλοί τώρα το έχουν αγαπήσει, γιατί χωρίς το μνημόνιο δεν υπάρχουν πολιτικά».

Ενημέρωση 11:52
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στις 7 το απόγευμα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη, μεταξύ των δύο, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πρόγραμμα που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών από αύριο στις Βρυξέλλες, όπως η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα