Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σκληρές διαπραγματεύσεις με συνεχείς διακοπές των συνεδριάσεων

12:46 8/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014-2020 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να καταθέτει νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών. Οι εργασίες διεκόπησαν αργά χθες το βράδι και ξεκίνησαν και πάλι στις 07.30 το πρωί. Γύρω στις 11 το πρωί ο κ. Ρόμπεϊ ανακοίνωσε και πάλι μέσω twitter ότι η συνεδρίαση διακόπτεται για δύο ώρες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 που ορίζει τις συνολικές δαπάνες στα 960 δισ. ευρώ για την επταετία. Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.
«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι έχουμε το πλαίσιο για τη συμφωνία», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σήμερα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την προσδοκία να υπογραφεί η τελική συμφωνία εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συνόδου είναι ότι η έναρξή της καθυστέρησε πέντε ώρες και όταν ξεκίνησε στις 22.00 οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.
Ο κ. Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπ' όψιν των ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ωστόσο το ανέβαλε, καθώς φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ρόμπεϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές. Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.Στη πρόταση του Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε, ωστόσο, ότι η πρόταση δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και στη συνέχεια να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό. Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν.Οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.Σημαντικές διαφορέςΟι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών διαφάνηκαν και από τις δηλώσεις που έκαναν οι ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής. Η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής

«Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά και να δείξουμε αλληλεγγύη, μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα χρήματα και αυτών που τα λαμβάνουν».

Ο Φρ. Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού ανέφερε ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής

Αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι η πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών δαπανών.Αντ. Σαμαράς: «Κλειδί» ανάπτυξης τα κοινοτικά κονδύλια Ο Α. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένο πλέον ότι η Ε.Ε. θα έχει κι αυτή, όπως και τα κράτη - μέλη, έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περίοδο 2014-2020, θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020.Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη - μέλη.«Πιστεύω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, το κλειδί για την επιτυχία, διότι χρειαζόμαστε - ειδικά η Ελλάδα - ανάκαμψη και ανάπτυξη» δήλωσε προσερχόμενος.«Όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις - τόσο οι διαρθρωτικές όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή - είναι σε εξέλιξη και προχωρούν αυτή τη στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα