Συνέντευξη Τασούλα στο ΑΠΕ: Το μνημείο στην Αμφίπολη είναι μοναδικό σε όλη τη Βαλκανική

13:09 21/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει
την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε».

Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνει: «Οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες. Εχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης, προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής».

Ερωτηθείς σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου, ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων, ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος».

Η συνέντευξη του υπουργού πολιτισμού Κώστα Τασσούλα στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κυριε υπουργέ, τεράστιο το ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο για τον τάφο της Αμφίπολης. Με γοργούς όπως φαίνεται ρυθμούς προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά. Τι έχει φέρει μέχρι στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη;

Απ: Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζουν όλοι και που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και στην ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ενα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες. Οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά, το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Η πορεία αυτή έχει φτάσει στο σημείο της μετατόπισης των λίθων του τείχους σφράγισης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη της γλυπτικής και καλλιτεχνικής μαγείας των δύο Σφιγγγών, οι οποίες φυλάσσουν την είσοδο του τάφου. Οι εργασίες συνεχίζονται και θα έχουμε ανακοινώσεις και αργότερα.

Ερ: Λέγεται ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήμα από τη ράχη του Λέοντα της Αμφίπολης και ένα μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, το οποίο έχει κόκκινο και μπλε χρώμα;

Απ: Ναι, πράγματι ισχύει αυτό. Και οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες.'Εχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής.

Ερ: Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου;

Απ: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια, γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

Ερ: Υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων; Εχετε κάποιες ενδείξεις;

Απ: Ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες , πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε.

Ερ: Το ερώτημα κύριε υπουργέ είναι, πώς και μέσα από αυτή την ανακάλυψη θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τεράστιο πολιτισμό μας;

Απ: Βεβαίως, γιατί με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος και νομίζω ότι αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον, αυτή η εύλογη συγκίνηση του ελληνικού λαού είναι μια παρότρυνση για το υπουργείο Πολιτισμού και τους πολύ άξιους αρχαιολόγους μας να προχωρήσουμε στη δουλειά μας και να την κάνουμε ακόμη καλύτερη. Είναι η Αμφίπολη αυτή τη στιγμή, αλλά αν κάνετε μια περιήγηση στο τι ψάχνουμε και τι βρίσκουμε θα δείτε ότι και στο Δεσποτικό δυτικά της Αντιπάρου και στον Αργολικό κόλπο και στη Σπάρτη και στην Κρήτη,στη Δωδώνη, παντού σήμερα συνεχίζουμε τις έρευνες, φωτίζουμε το παρελθόν μας. Και αυτό πρέπει να φωτίσει, να ακτινοβολήσει και το παρόν της Ελλάδος.

Ερ: Κύριε υπουργέ, όντως ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο που αυτοί που τον κατοίκησαν πριν από εμάς μας εξασφάλισαν αμέτρητους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Υπάρχουν όμως καταγγελίες ότι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν αφύλακτοι.

Απ: Οι αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα φυλάσσονται και προστατεύονται. Αν υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι που δεν έχουν ερευνηθεί και είναι ανεξερεύνητοι και αυτοί σιγά σιγά μπαίνουν στη σκέπη και την φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα