Συνέντευξη Δ. Κούρκουλα στον ΤτΚ: Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, αλλά αποτελέσματα

21:01 5/10/2013 - Πηγή: E-Typos


«Οταν έχουμε ελλείμματα επί δεκαετίες ένα έστω και περιορισμένο πλεόνασμα μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρές θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος»



Η εφαρμογή του νόμου που επιδιώκει η κυβέρνηση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής είναι ο ορθός δρόμος



«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αποτελέσματα» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, έχοντας μόλις
επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται στον ορθό δρόμο σε σχέση με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και διαβεβαιώνει ότι «έστω ένα περιορισμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα προκαλέσει ισχυρές θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος».

-Τι μηνύματα παίρνετε από συμμάχους και εταίρους για τις διώξεις σε βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής;

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι αποκρουστικό και επικίνδυνο για τους εταίρους μας. Πολύ περισσότερο όμως για εμάς τους ίδιους. Αποτελεί πραγματικό όνειδος για τη χώρα που γέννησε την ιδέα και τα ιδανικά της Δημοκρατίας να πρέπει να αντιμετωπίσει κόμματα που εμφορούνται εμφανώς από φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους και είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η εφαρμογή του νόμου που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ο ορθός δρόμος. Είναι νομίζω θετικό ότι η στράτευση του συνταγματικού τόξου αναδεικνύεται σαν η επιδιωκόμενη λύση.

-Σας αρκεί ως εξήγηση ότι το φαινόμενο του φασισμού εδώ άνθησε λόγω Μνημονίου;

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξη φασιστικής ιδεολογίας. Μια τέτοια εξήγηση είναι ανεπαρκής, ανιστόρητη και πολιτικά επικίνδυνη. Τέτοιες ερμηνείες καλλιεργούν την απενοχοποίηση του φασισμού: «Δεν φταίω εγώ η κρίση φταίει». Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ούτε σε συλλογικό ούτε σε ατομικό επίπεδο για την υποστήριξη τέτοιων απόψεων.

τρόικα φαίνεται ότι περιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 100 εκατ. ευρώ. Αρκεί αυτό για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία;

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ψυχολογική διάσταση της οικονομίας. Οταν έχουμε ελλείμματα επί δεκαετίες ένα έστω και περιορισμένο πλεόνασμα μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρές θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

-Κοινή είναι η αίσθηση ότι αν δεν γίνει ένα αναπτυξιακό «μπαμ» η κάθοδός μας θα συνεχιστεί. Υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;

Δυστυχώς στην οικονομία δεν υπάρχουν «μπαμ» προς τα πάνω, μόνο «κραχ» προς τα κάτω. Αυτό που σίγουρα μπορεί να υπάρξει είναι ένα θετικό κλίμα που θα διαμορφωθεί αν πετύχουμε το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, συνεχίσουμε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως αν διαφυλάξουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανοδική πορεία της οικονομίας που θα μας βγάλει σιγά σιγά από την ύφεση και την ανεργία. Δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, τα θετικά σημάδια είναι όμως ήδη εδώ για όσους ξέρουν να τα διακρίνουν.

Οσο πλησιάζουμε την έξοδο από την κρίση τόσο οι επενδύσεις θα πολλαπλασιάζονται

-Πού είναι οι επενδύσεις που όλο έρχονται κι όλο στο δρόμο μένουν;

Οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία από Ελληνες ή αλλοδαπούς επενδυτές είχε παραλύσει για όσο διάστημα ζούσαμε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της εξόδου από την ευρωζώνη. Ποιος θα έρθει να επενδύσει τα χρήματά του εάν δεν ξέρει σε ποιο νόμισμα θα συναλλάσσεται την επόμενη μέρα; Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Είμαι σίγουρος, και είναι και λογικό, ότι όσο πλησιάζουμε την έξοδο από την κρίση τόσο οι επενδύσεις θα πολλαπλασιάζονται. Δείτε για παράδειγμα τη στρατηγικής σημασίας απόφαση για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω και να συμμετέχω ενεργά στις προσπάθειες για την επιλογή του ΤΑΡ έναντι άλλων εναλλακτικών λύσεων που θα παρέκαμπταν την Ελλάδα. Αυτή η τεράστια επένδυση άνω του 1,5 δισ. θα δημιουργήσει άμεσα γύρω στις 2.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα πολύ περισσότερες. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρίες ενέργειας αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα για να μεταφέρουν αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλος της Ελλάδας. Επενδύσεις λοιπόν ήδη έρχονται και θα έρθουν περισσότερες και διότι η οικονομία μας σταθεροποιείται και διότι ανακτούμε τη χαμένη μας ανταγωνιστικότητα.

Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αποτελέσματα

-Κατά την εκτίμησή σας, υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Τώρα που βρισκόμαστε σε πορεία εξόδου από την κρίση δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτά που επιτεύχθηκαν με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αποτελέσματα.

-Η θριαμβευτική επανεκλογή της Μέρκελ τι σηματοδοτεί για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη;

Περιμένουμε τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι παράλληλα με τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζονται ευρωπαϊκές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εχουν ήδη ληφθεί ορισμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε όμως ότι το εύρος και το βάθος της κρίσης απαιτεί περισσότερα και πιο άμεσα μέτρα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα