Συνάντηση Π. Παναγιωτόπουλου με τον Ρώσο ομόλογο του στη Μόσχα

18:36 23/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού είχε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που διοργανώθηκε στη Μόσχα με έμφαση την προώθηση του διαλόγου γύρω από τις διαφωνίες Μόσχας και Ουάσιγκτον, σχετικά με την υπό κατασκευή αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Κατά την πρώτη αυτή γνωριμία τους, οι δύο υπουργοί έκαναν μια ανασκόπηση των διμερών αμυντικών-τεχνικών σχέσεων Ελλάδας
και Ρωσίας και φαίνεται πως συμφώνησαν στην επιτάχυνση της διευθέτησης των τεχνικών ζητημάτων συντήρησης και διασφάλισης ανταλλακτικών για τα ρωσικά συστήματα, που διαθέτει η Ελλάδα.

Ο Ρώσος υπουργός ενημέρωσε ποιοι από τους επιτελείς του θα μπορούν να επιλύουν με ταχύτητα σχετικά ζητήματα με την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη συντήρηση των αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟΡ, ΟΣΑΑΚ και S-300, των αερόστρωμνων Zubr και των κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Cornet.

O κ. Παναγιωτόπουλος προσκάλεσε στην Ελλάδα τον Σ. Σοϊγκού, προτείνοντάς του να ενταχθεί και αυτός στο ισχυρό τουριστικό ρεύμα, που αναμένεται εφέτος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, επιφυλασσόμενος ότι σε αυτή την νέα συνάντηση θα μπορούσε να γίνει και πιο αναλυτική συζήτηση για τυχόν συνεργασίες με την ελληνική πολεμική βιομηχανία και στο πλαίσιο του όποιου επόμενου εξοπλιστικού προγράμματος επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας να αναπτυχθεί.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρέδωσε επίσης στο Ρώσο ομόλογό του προσωπική επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς τον πρόεδρο Πούτιν, με την οποία προσκαλείται να επισκεφθεί την Ελλάδα όποτε το επιτρέψει αυτό το πρόγραμμά του.

Αναλυτικά συζητήθηκε από τους δύο υπουργούς κι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη Συρία, για την οποία ο κ. Σοϊγκού επανέλαβε τις ρωσικές ανησυχίες για τη μεγάλη συγκέντρωση ένοπλων εξτρεμιστών στην περιοχή, οι οποίοι είναι άγνωστο πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά και εν γένει για τον ισλαμιστικό φονταμελισμό, που απειλεί να ενισχύσει τις θέσεις του στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση της ISAF.

Από ρωσικής πλευράς δεν ετέθη θέμα αντιπυραυλικής άμυνας ή ναυτικών διευκολύνσεων στην Ελλάδα, ούτε επίσης υπήρξε συζήτηση για το παλαιό συμβόλαιο αγοράς ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, που θεωρείται ότι έχει οριστικά «παγώσει».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης σύντομες συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους ομολόγους του από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία και Σερβία, Σεϊράν Ογκανιάν, Σαφάρ Αμπίεφ, Ζαν Ιβ Λεντριάν και Αλεξάντρ Βούτσιτς, καθώς και με τον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Σε εξίσου θερμό κλίμα κινήθηκε και η συνάντηση του Ρώσου υπουργού 'Αμυνας με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτιο Φωτίου, από τον οποίο η ρωσική πλευρά ζήτησε ευθέως περισσότερες και συχνότερες ναυτικές διευκολύνσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η ναυτική παρουσία της Ρωσίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο «ήταν λάθος, που μειώθηκε» και θα είναι πλέον συχνότερη, μεγαλύτερη και εντονότερη.

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε τον Σ. Σοϊγκού ότι όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες, αλλά και με τη Ρωσία έως σήμερα, παρόμοιες διευκολύνσεις θα παρέχονται και για να διευρυνθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας ρωσικών πλοίων θα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που έχει ήδη ισχύ 18 ετών.

Η Μόσχα ζήτησε από τη Λευκωσία και διευκολύνσεις για την προσωρινή φιλοξενία και προώθηση στη Ρωσία Ρώσων πολιτών σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία, αίτημα, που έγινε αμέσως αποδεκτό από την κυπριακή πλευρά, η οποία με τη σειρά της δεν φάνηκε να διαπιστώνει σοβαρή ανησυχία της Μόσχας για το καθεστώς του Μπασάρ 'Ασαντ.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα, με έμφαση τις τουρκικές απειλές, που έχουν διατυπωθεί και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη συνεπή της στάση στο Κυπριακό, για να δεχθεί τη διαβεβαίωση του κ. Σοϊγκού ότι «η Ρωσία είναι εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την προμήθεια δύο σκαφών ανοιχτής θαλάσσης για την καλύτερη επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και ότι αύριο θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ρωσικής εταιρείας εξοπλισμών Rosoboronexport.

Εξάλλου, κατά τη συνομιλία Λαβρόφ - Φωτίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το νέο γύρο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό το Σεπτέμβριο και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μιας σύντομης επίσκεψης στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης να εμβαθύνει και ενισχύσει τις υπάρχουσες σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς και τα σχέδια του προέδρου της χώρας Ν.Αναστασιάδη να επισκεφθεί σύντομα τη ρωσική πρωτεύουσα.

Τέλος ο Κύπριος υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε σε συνομιλία του με ανταποκριτές ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ στη Μόσχα ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να προωθήσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την εκτίμηση παρ' όλ' αυτά ότι σε αυτήν την εξέλιξη θα αντιταχθεί σθεναρά η Τουρκία, αλλά και ότι η Ρωσία δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαιτέρως γι' αυτά τα κυπριακά σχέδια.
Keywords
Τυχαία Θέματα