Στουρνάρας στο Reuters: Είναι μεγάλη η πίεση της κοινωνίας να χαλαρώσει το πρόγραμμα

13:15 17/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους, αλλά η χώρα πρέπει να αντέξει τις εσωτερικές πιέσεις για επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε μία τεράστια κρίση, δεν έχουμε φύγει ακόμη από τη καυτή ζώνη της χρεοκοπίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Πηγαίνουμε
καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει εντελώς τον κίνδυνο. Το 2013 θα καθορίσει, αν θα συμβεί αυτό». Οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη, τόνισε ο υπουργός.
«Αυτό που με τρομάζει είναι η μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός απέρριψε την ανησυχία ότι η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να υποχωρήσει κάτω από πίεση, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τα δύο άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πλήρως δεσμευμένα.
Αναφερόμενος στις ενδείξεις ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, ο υπουργός τόνισε ότι τα χρήματα επιστρέφουν στις τράπεζες, οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2013 θα είναι καλύτερο από την πρόβλεψη της τρόικας, καταγράφοντας πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ. «Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτό, στο οποίο κρινόμαστε. Η τρόικα εκτιμά ότι θα είναι μηδενικό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε λίγο καλύτερα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καλές πιθανότητες να μειώσουν οι εταίροι μας περαιτέρω το χρέος μας». Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η περαιτέρω μείωση του χρέους να γίνει με νέα επαναγορά των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και ότι δεν υπάρχει συζήτηση για «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας έναντι των εταίρων της. Η μείωση του χρέους θα προκύψει πιθανότατα με άλλους τρόπους, όπως η μείωση των επιτοκίων, σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι η ανεργία, που έφθασε στο 26,8% τον Οκτώβριο, θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί και αυτό θα συμβεί μόνο μετά από την έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία αναμένεται προς τα τέλη του 2013. «Η ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι. Υπάρχει μία χρονική υστέρηση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και της μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός.
Ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να επιτευχθεί, σημείωσε ο υπουργός, με το ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ. Ο τραπεζικός τομέας, πρόσθεσε, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενοποίησης μέσω ενός κύματος συγχωνεύσεων και πιθανόν να μη χρειασθεί και τα 50 δις. ευρώ που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίησή του με τη δανειακή σύμβαση. «Οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις - της Εθνικής με την Eurobank, της Alpha με την Εμπορική, της Πειραιώς με την ΑΤΕ και τη Γενική - δεν έχουν ληφθεί υπόψη», είπε ο υπουργός.
Το Ρόιτερς αναφέρει ότι θα είναι δυσκολότερο να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς οι επενδυτές φαίνονται απρόθυμοι να επενδύσουν το 10% των αναγκών τους σε κεφάλαια, για να αποφύγουν την κρατικοποίησή τους. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειρίζεται κρατικές τράπεζες, αλλά θα τις αναλάβει, αν χρειασθεί, όχι για να κάνει το μάνατζερ, αλλά για να τις εποπτεύσει. «Εάν η κρίση μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι υπήρξε έλλειμμα στην εποπτεία», δήλωσε.
«Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι πλεονέκτημα σε μία κρίση» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτή την ώρα πιέζομαι από τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων, ακόμη και από βουλευτές για ότι μπορείτε να φανταστείτε - να μην κλείσουν κάποιες εφορίες, να μειωθεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξηθούν οι μισθοί, να χαλαρώσει το πρόγραμμα. «Δεν θα είμαι αυτός που θα καταστρέψει ότι πετύχαμε με ιδρώτα και δάκρυα τους περασμένους έξι μήνες. Η αξιοπιστία είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθεί και πολύ εύκολο να χαθεί», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα