Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι

15:44 12/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να λάβει την υποστήριξη της μουσουλμανικής αυτής χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στο συνασπισμό που συγκροτείται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, που γειτνιάζει με το Ιράκ και τη Συρία όπου εδρεύουν οι τζιχαντιστές, αρνείται να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών, με τις οποίες οι ΗΠΑ
θέλουν να συνεχίσουν τα πλήγματα επεκτείνοντας τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την νέα στρατηγική τους, την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον να επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ —στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στη συριακή μεθόριο— για πολεμικές αποστολές, αλλά αποκλειστικά για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς φοβάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή των 46 Τούρκων ομήρων που οι τζιχαντιστές κρατούν αιχμαλώτους από τον Ιούνιο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία, ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής τους βοήθειας στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα ενώ ο Τζον Κέρι έφθανε στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία», υπογραμμίζει δελτίο Τύπου που διευκρινίζει ότι πρόκειται για την πλέον σημαντική βοήθεια που ανακοινώνει η Ουάσιγκτον ανταποκρινόμενη στην έκκληση που έχουν ποτέ απευθύνει τα Ηνωμένα Έθνη για χρηματοδότηση, την υψηλότερη που έχει ζητήσει ποτέ ο ΟΗΕ.

Ο Κέρι επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και κατόπιν την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία χθες, όπου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών 10 αραβικές χώρες περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις ΗΠΑ.

Στην Άγκυρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αύριο ο Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα