Στην Αίγυπτο ο Τζ. Κέρι για τη δημιουργία διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ

11:55 13/9/2014 - Πηγή: E-Typos
O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στο Κάιρο με στόχο την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IΚ) που ευθύνονται για ωμότητες στο Ιράκ και τη Συρία, την επομένη της επίσκεψης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαγδάτη και το Αρμπίλ.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Κέρι αναμένεται να έχει συνομιλίες κυρίως με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ.


Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε "πόλεμο" με τους τζιχαντιστές του ΙΚ, μια επισήμανση μετά τη δημοσιοποίηση την Τετάρτη της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Παράλληλα χθες στη Βαγδάτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε να βοηθήσει "ακόμη περισσότερο στρατιωτικά" το Ιράκ στον αγώνα του κατά του ΙΚ πριν μεταβεί στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τότε που άρχισαν οι τζιχαντιστές την προέλασής του στις αρχές Αυγούστου.

Στην Άγκυρα, ο Τζον Κέρι προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να μετάσχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ, δηλώνοντας πεπεισμένος για την επιτυχία της αποστολής του που είναι η οικοδόμησης συμμαχίας ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών για το σκοπό αυτό, στην οποία έχουν ήδη προσχωρήσει δέκα αραβικές χώρες.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας "πραγματικής ανθρωπιστικής γέφυρας" για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Το αεροπλάνο του Ολάντ μετέφερε 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων σκηνών που δόθηκαν σε ΜΚΟ στο Αρμπίλ. Ο γάλλος πρόεδρος αναχώρησε χθες βράδυ από το Ιράκ.

Ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη από την έναρξη, στις 9 Ιουνίου, της επιχείρησης των τζιχαντιστών ΙΚ που κατέλαβαν σημαντικά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Γαλλία που παρέχει από τον Αύγουστο όπλα στις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το ΙΚ στο βορρά, δήλωσε έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα βομβαρδιστικά της στο Ιράκ "αν είναι απαραίτητο" στο πλαίσιο της στρατηγικής που καθόρισε ο πρόεδρος Ομπάμα για να "καταστραφεί" η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση.

Η "παγκόσμια απειλή (που αποτελεί το ΙΚ) απαιτεί παγκόσμια απάντηση", υπογράμμισε ο Ολάντ προσθέτοντας ότι η διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι έχει στόχο να συντονίσει τη δράση κατά του ΙΚ.

Το Ιράν που υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής προσκληθεί στο Παρίσι. Στην Άγκυρα, ο Κέρι δήλωσε ότι η συμμετοχή του "δεν ενδείκνυται, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις αυτή τη στιγμή", κυρίως λόγω της εμπλοκής του στη Συρία, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και ότι είναι έτοιμος να αρχίσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

Υποσχέθηκε να ενισχύσει τον ιρακινό στρατό και να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια στους σύριους αντάρτες πολεμούν τόσο το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και το ΙΚ.

Συνολικά 1.600 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Ιράκ για να παράσχουν υποστήριξη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το ΙΚ αριθμεί "μεταξύ 20.000 και 31.500" μαχητές στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ομπάμα που εξελέγη έχοντας τη βούληση να γυρίσει τη σελίδα μιας δεκαετίας πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να στραφεί κατά του ΙΚ μετά τις ωμότητες των τζιχαντιστών που μεταξύ άλλων αποκεφάλισαν δύο αμερικανούς δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί στη Συρία.

Η οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ, ενός από τους δύο αμερικανούς δημοσιογράφους που εκτελέστηκαν, εγκαινίασε φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του, για να βοηθήσει θύματα απαγωγών, πολεμικούς ανταποκριτές και τους νέους στις φτωχές γειτονιές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το διορισμό του απόστρατου στρατηγού Τζον Αλεν, πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ανθρώπου κλειδί στον πόλεμο του Ιράκ, για να συντονίσει το μελλοντικό συνασπισμό.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία απέκλεισε τη συμμετοχή της στις επιδρομές στη Συρία, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "τίποτα" δεν αποκλείεται.

Η Τουρκία, γειτονικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας, αρνήθηκε να μετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς φοβάται κυρίως μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 46 Τούρκων που κρατούν ομήρους οι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ.

Στη Συρία, το καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ενώ οι αντάρτες υποστηρίζονται από τη Δύση, προειδοποίησε κατά της έναρξης βομβαρδισμών στο έδαφός του χωρίς τη συναίνεσή του, τονίζοντας ότι πρέπει να μετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες κατά του ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα