Σταθερό το ενδιαφέρον των Ελλήνων για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια

16:01 8/11/2012 - Πηγή: E-Typos
Αμείωτο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου το ποσοστό φοίτησης παραμένει σταθερό, εκτός από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας, όπου ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε κατά 50%. Την ίδια στιγμή οι υποτροφίες για την κάλυψη του κόστους φοίτησης γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, είτε εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού είτε γιατί έχουν περιοριστεί για οικονομικούς λόγους.
Εκπρόσωποι ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα
παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, τις διαδικασίες αναζήτησης σπουδών και υποτροφιών σε χώρες του εξωτερικού.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ Στη Βρετανία φοιτούν σήμερα περί τους 13.500 Έλληνες, εκ των οποίων οι 8.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Κωστή Γεωργίου, για περίπου μία δεκαετία μέχρι το 2008, η Ελλάδα αποτελούσε την χώρα με τους περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές στη Βρετανία, όπου κατά μέσο όρο ο αριθμός φοιτητών ανέρχονταν σε 30.000. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση δυναμικότητας στη Βρετανία.
Οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακά σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να διαθέτουν βαθμό πτυχίου από 6,5 και άνω, ενώ για τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα από 7-7,5 και άνω, πιστοποίηση της γλώσσας (ILPS με εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα στο Βρετανικό Συμβούλιο, επιπέδου κοντά στο proficiency). Η πιθανότητα να διεκδικήσει κάποιος υποτροφία στην Βρετανία είναι πλέον αρκετά περιορισμένη εξαιτίας του ανταγωνισμού (θα πρέπει να έχει βαθμό πτυχίου άνω των 8,7). Πάντως περιλαμβάνει τα εξέταστρα και ορισμένες φορές και ένα μέρος του κόστους διαβίωσης.
Την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, που γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης ποιότητας στην εκπαίδευση, μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Ο μέσος όρος των διδάκτρων είναι περίπου 4.500 - 5.000 ευρώ το χρόνο, εκτός από τα χρηματοοικονομικά προγράμματα που ξεκινούν από 8.000 ευρώ έως και 25.000. Το κόστος ζωής υπολογίζεται στα 850 ευρώ το μήνα για φοίτηση εκτός Λονδίνου και περίπου 1.100 ευρώ για το Λονδίνο (διαμονή σε φοιτητική εστία, φαγητό και βιβλία).
ΗΠΑ Σήμερα φοιτούν στις ΗΠΑ περίπου 1.800 Έλληνες (περίπου 300 προπτυχιακοί, 1.300 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί και οι υπόλοιποι για γλώσσα και πρακτική άσκηση). Ο λόγος που κρατά μακριά πολλούς Έλληνες από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ο οικονομικός καθώς τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα ακριβά (στα πολιτειακά πανεπιστήμια κυμαίνεται από 15.000-30.000 δολάρια και στα ιδιωτικά από 15.000-45.000 δολάρια), ενώ το κόστος διαβίωσης - εκτός από τις μεγάλες πόλεις - υπολογίζεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα.
Πάντως, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν με αμοιβή τους διδακτορικούς φοιτητές σε θέσεις βοηθών διδασκαλίας και έρευνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Fullbright, Δημήτρη Ντούτη, η τάση που διαμορφώνεται είναι η επιλογή διδακτορικώ
Keywords
Τυχαία Θέματα