Σκάνδαλο στην Ισπανία; Έρευνα ΕΕ για παράνομη κρατική βοήθεια σε ομάδες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι θα αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες περί παράνομης κρατικής βοήθειας σε αρκετούς συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι μία από τις ομάδες που κατήγγειλε το 2009 «εκπρόσωπος αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων» ότι ωφελήθηκαν από αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα μαζί με την Οσασούνα και τους δύο «αιωνίους» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές θα έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους και θα προβούν σε «εις βάθος» έρευνα για να διαπιστώσουν εάν οι τελευταίοι
έχουν παραβεί τους νόμους περί ανταγωνισμού με το να λάβουν αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.

«Οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα τρέχοντα κόστη και τις επενδύσεις τους με συνετή οικονομική διαχείριση και όχι σε βάρος του φορολογούμενου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ισπανός επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, και προσθέτει: «Τα κράτη μέλη και οι δημόσιες αρχές πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρατική βοήθεια σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε όλους τους οικονομικούς τομείς».

Άλλη μία πτυχή της έρευνας της Κομισιόν θα είναι αυτή για τη συμφωνία ανάμεσα στην πόλη της Μαδρίτης και τη Ρεάλ, βάσει της οποίας ο σύλλογος πούλησε το προπονητικό κέντρο του στο δήμο έναντι σημαντικού κέρδους. Τέλος, άλλο ένα σκέλος της έρευνας αφορά τη Βαλένθια, την Έλτσε και την Έρκουλες, οι οποίες θα βρεθούν στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών για την οικονομική βοήθεια που έλαβαν από την τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια, με τη μορφή δανείων και τραπεζικών εγγυήσεων.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν έκρινε σήμερα ότι είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία η οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η γαλλική κυβέρνηση για την κατασκευή νέων σταδίων ή ανακατασκευή υπαρχόντων ενόψει της τελικής φάσης του EURO 2016, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα