Σερβία: Πρώτο το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα με 158 έδρες

18:28 17/3/2014 - Πηγή: E-Typos

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που αντιπροσωπεύουν το 99,44% των ψήφων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε 48,34% και καταλαμβάνει τις 158 από τις 250 έδρες της σερβικής βουλής.

Ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς έλαβε 13,51% και 44 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 6,04% και 19 έδρες ενώ το Νέο
Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς έλαβε 5,71% και 18 έδρες. Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Στο σερβικό κοινοβούλιο ωστόσο θα εκπροσωπηθούν και μειονότητες για τους πολιτικούς συνδυασμούς των οποίων δεν ισχύει κανένα όριο στην κατανομή των εδρών. Έτσι, η Ένωση Μαγυάρων της Βοϊβοντίνας (SVM) που έλαβε 2,11% εκλέγει έξι βουλευτές, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που εκπροσωπεί τους Μουσουλμάνους του Σαντζάκ με ποσοστό 0,95% εκλέγει τρεις βουλευτές και η Δημοκρατική Δράση (PDD) των Αλβανών της νότιας Σερβίας με 0,68% καταλαμβάνει δύο έδρες.

Η καταμέτρηση των ψήφων από το Κόσοβο και το Εξωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη κατανομή των εδρών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα