Σ. Αραβία: Νέες εκτελέσεις θανατοποινιτών

11:23 13/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Επτά νεαροί άνδρες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για ένοπλη ληστεία, εκτελέστηκαν σήμερα στη Σαουδική Αραβία παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις σαουδαραβικές αρχές να δείξουν επιείκεια επειδή το έγκλημα διεπράχθη όταν οι δράστες ήσαν ανήλικοι, σύμφωνα με μαρτυρία.
Οι επτά, ηλικίας από 20 ως 24 ετών, εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού σε πλατεία της πόλης 'Αμπχα στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. Είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο το 2005.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν απευθύνει
εκκλήσεις στις αρχές να δείξουν επιείκεια υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στη δίκη και ότι οι καταδικασθέντες είχαν υποστεί βασανιστήρια.

"Η εκτέλεση των επτά ανδρών θα είναι μια πράξη ωμής αγριότητας", τόνισε η Διεθνής Αμνηστία λίγο πριν από την εκτέλεση.
"Θα είναι σοκαριστικό να προχωρήσουν οι σαουδαραβικές αρχές στις εκτελέσεις αυτές", είχε τονίσει από την πλευρά της η Human Rights Watch, εκτιμώντας ότι "είναι καιρός να σταματήσουν οι Σαουδάραβες να εκτελούν ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα όταν ήσαν ανήλικοι".

Η εκτέλεση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε για μια εβδομάδα.

Από τις αρχές του έτους, 25 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στη Σαουδική Αραβία και το 2012, 76 άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ανακοινώσεων του υπουργείου Εσωτερικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα