Ρουμανία-εκλογές: Μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού

Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία έδωσαν στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό σαφή εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και την δυνατότητα να προσπαθήσει για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων σχεδίων, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.
Η Σοσιαλφιλελεύθερη Ένωση (USL) του Πόντα κατάφερε μια σαφή νίκη (περίπου 57%) στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ρουμανία και οδεύει προς την συγκέντρωση της πλειοψηφίας
των εδρών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-polls), ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση που πρόσκειται στον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 19% των ψήφων.
"Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Από αύριο, μπορούμε να μιλάμε για τα σχέδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια... επειδή έχουμε ειρήνη και σταθερότητα", δήλωσε ο Πόντα σε δημοσιογράφους.
"Όπως δεσμεύτηκα απέναντι στους Ρουμάνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναλαμβάνω την ευθύνη να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης της Σοσιαλφιλελεύθερης Ένωσης", σημείωσε.
"Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθώ θα είναι μόνον φιλοευρωπαϊκός και φιλονατοϊκός. Είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και το μέλλον μας βρίσκεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια", πρόσθεσε ο Πόντα.
Ο ίδιος κάλεσε εξάλλου την πολιτική τάξη της χώρας και τον πρόεδρο "να καταλάβουν ότι η Ρουμανία χρειάζεται ειρήνη και μία περίοδο ανοικοδόμησης".
"Πρέπει να ξεπεράσουμε τις πολιτικές αντιπαλότητες, το μίσος και την εκδίκηση", κατέληξε.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Πόντα δεν έχει ωστόσο εξασφαλιστεί, καθώς ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου έχει επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα διορίσει κάποιον της δικής του επιλογής.
Keywords
Τυχαία Θέματα