Ρουμανία: Έκκληση από Δ. Αμνηστία να σταματήσει η βίαιη απομάκρυνση των Ρομά

Η Διεθνής Αμνηστία επέδωσε σήμερα στην ρουμανική κυβέρνηση μια αίτηση, την οποία υπογράφουν χιλιάδες άνθρωποι, με την οποία της ζητεί να σταματήσει τις βίαιες απομακρύνσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, την ώρα που πολλές χιλιάδες, Ρομά στην πλειονότητά τους, έχουν εκδιωχθεί από τα καταλύματά τους τα τελευταία χρόνια.
"Θέλουμε να μεταφέρουμε στον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα ένα σαφές μήνυμα: οι βίαιες απομακρύνσεις απαγορεύονται και θα πρέπει να σταματήσουν
αμέσως", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κάτρινελ Μότοκ, ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ρουμανία.
Σύμφωνα με την ίδια, η οργάνωση συγκέντρωσε 25.188 υπογραφές σε μια αίτηση με την οποία καλεί το Βουκουρέστι να σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων στην στέγη.
"Λάβαμε δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αυτό που θέλουμε είναι συγκεκριμένες ενέργειες", υπογράμμισε ο αξιωματούχος της Αμνηστίας Ίαν Μπερν.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε ως εκ τούτου τις αρχές να επιτρέψουν να γυρίσουν ξανά στα σπίτια τους όσους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από αυτά υπό αρμόζουσες συνθήκες, καθώς οι αυτοί αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να εγκατασταθούν κοντά σε δημόσιες χωματερές ή σε ζώνες με έδαφος που έχει μολυνθεί από τοξικά προϊόντα.
"Θα πρέπει να σταματήσουν οι απομακρύνσεις, οι αρχές οφείλουν να κατανοήσουν ότι, αν και Ρομά, είμαστε άνθρωποι", δήλωσε η Κλαούντια Γκρέτα, μια νεαρή γυναίκα η οποία εκδιώχθηκε από τις δημοτικές αρχές από την κατοικία της στην πόλη Κλούι, στην βορειοδυτική Ρουμανία, και είναι αναγκασμένη να ζει σε ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα κοντά στην δημόσια χωματερή της πόλης αυτής.
Οι κάτοικοι της Μπάια Μάρε στο βόρειο τμήμα της χώρας και της Πιάτρα Νεάμτ, στο βορειοανατολικό, οι οποίοι απομακρύνθηκαν ή απειλούνται να απομακρυνθούν προσεχώς από τα σπίτια τους, επισημαίνουν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω των συνθηκών στις οποίες ζουν.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που απομακρύνθηκαν πέρυσι από παραγκούπολη της Μπάια Μάρε εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων.
Η Ρουμανία έχει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ρομά στην Ευρώπη, η οποία απαρτίζεται από περίπου 600.000 μέλη, βάσει της τελευταίας καταμέτρησης, ως περίπου 2 εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα