Πρωτοβουλία Ευ. Βενιζέλου για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ

18:38 13/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Πρωτοβουλία για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ με θέμα την Κεντροαριστερά αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του Συνεδρίου του Κινήματος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συγκεκριμένα ότι θα απευθύνει σχετική επιστολή στον Φώτη Κουβέλη, καλώντας τη ΔΗΜΑΡ
σε προσυνεδριακή διακομματική συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι δυνατό να συναντώμεθα για θέματα κυβερνητικής διαχείρισης και εθνικής στρατηγικής και να μη συναντηθούμε να μιλήσουμε για ζητήματα ιδεολογικά, αξιακά, ταυτότητας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής Κεντροαριστεράς», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έθεσε παράλληλα ως βασικό διακύβευμα του συνεδρίου, τον προσδιορισμό «της αξιακής και ιδεολογικής ταυτότητας της δημοκρατικής παράταξης» και τη συγκρότηση «της μεγάλης ελληνικής Κεντροαριστεράς».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί Κεντροαριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας μάλιστα ανευθυνότητα στον Αλ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο εξωτερικό και δίνει συνεχώς εξετάσεις νομιμοφροσύνης στα διεθνή ακροατήρια.(…) Και επειδή του ασκούν κριτική εσωκομματικά για την αμερικανοφιλία» του και την «ομπαμοφιλία» του και για τα όσα είπε στα σκαλιά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, έρχεται στο εσωτερικό και πηγαίνει στο άλλο άκρο κάνοντας συνεχώς μία στροφή περί τον εαυτό του», παρατήρησε.

Κατηγόρησε επίσης την Κουμουνδούρου ότι «εξομοιώνει την κρατική νομιμότητα με τα προβλήματά της με πράξεις βίας και τρομοκρατίας» και ότι «αντί να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή και να ενταχθεί στο μέτωπο θεσμικού αποκλεισμού της, αναπτύσσει την ανατριχιαστική θεωρία ότι η Χρυσή Αυγή είναι επιχειρησιακός βραχίονας της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τα περί λάθους του ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως «τα λάθη όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά όλων των θεσμικών μας εταίρων» δεν είναι τεχνικά, αλλά πολιτικά και ιδεολογικά.

«Το λάθος δεν έγινε στον υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αλλά στον υπολογισμό ενός ιδεολογικού, νεοφιλελεύθερου πολιτικά, πολλαπλασιαστή. Γιατί το πρόγραμμα έχει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό είναι πρόγραμμα υποστήριξης και τιμωρίας των δημοσιονομικά άσωτων χωρών, οι οποίες βρέθηκαν εκτροχιασμένες δημοσιονομικά αλλά σε ύφεση, και εξαναγκάστηκαν να υποταχτούν σε προκυκλικά προγράμματα προσαρμογής, με πρώτη την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι το ζητούμενο είναι να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι δεν είναι ούτε δυνατό να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά ή εισοδηματικά μέτρα, καθώς δεν αντέχουν η κοινωνία, η οικονομία, αλλά και το πολιτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η θεσμική συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και η ανανέωση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποπροσωποποίησης της παράταξης. «Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε και έζησε πολλά χρόνια ως ένα αρχηγικό προσωπικό κόμμα και φιλοδοξώ επί των ημερών μου να πάψει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τέλος την κριτική ορισμένων που υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ «συνιστώσα της ΝΔ» ή «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ότι το κίνημα δεν είναι «ουρά», αλλά η «γάτα».

«Η γάτα είναι επτάψυχη και το ΠΑΣΟΚ είναι επτάψυχο. Είναι ευφυής, ευέλικτη και είναι και χρήσιμη, πάρα πολύ χρήσιμη. Σώζει καταστάσεις, ζωές. Από ερπετά! Και χρειάζεται μια γάτα η οποία θα αντιμετωπίσει και διάφορα πολιτικά ερπετά», σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα