Πρόωρο ντιμπέιτ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικανών στην Αθήνα

18:20 7/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Η πορεία των αμερικανικών εκλογών, μετά τη χτεσινή "σούπερ Τρίτη", που αποτελεί κομβικό σημείο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έγινε αντικείμενο εκδήλωσης στην Αθήνα, στην οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι πρόεδροι των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα.

Χτες, διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές, ταυτόχρονα, σε δέκα
πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες έδωσαν μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, κατά το οποίο θα αναδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Μπάρακ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Με την ευκαιρία των εξελίξεων αυτών, το τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αθήνα, οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με προσκεκλημένους εκπροσώπους του Τύπου και του διπλωματικού κόσμου, στην οποία οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, η Κατερίνα Παπαθανασίου για τους Ρεπουμπλικανούς και η Υβέτ Τζάρβις για τους Δημοκρατικούς ανέπτυξαν τις βασικές γραμμές των προγραμμάτων των υποψηφίων και τη διαγραφόμενη πορεία ως τον Νοέμβριο.

Στόχος κάθε υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι να κερδίσει τον μαγικό αριθμό των 1.144 εκλεκτόρων, ως το συνέδριο, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν γίνει προκριματικές περίπου στις μισές πολιτείες, διαφορετικά θα κριθεί κατά το συνέδριο, σε ποιόν υποψήφιο θα δοθεί το χρίσμα, είπε η κ. Παπαθανασίου.

Μέχρι τώρα προηγείται ο Ρόμνεϊ, ο οποίος τοποθετείται πολιτικά στο "κέντρο" της παράταξής του, αν και τελευταία έχει σκληρύνει τη ρητορική του έναντι των θέσεων που είχε ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Ο δεύτερος σε αριθμό εκλεκτόρων, ο Ρικ Σαντόρουμ, θεωρείται συντηρητικότερος, αλλά εκτιμάται από τους δημοκρατικούς κύκλους και ως ευκολότερος αντίπαλος του Ομπάμα. Ο Νιούτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει μεγάλη απήχηση, ενώ ο τέταρτος, ο Πολ Ρον τοποθετείται στην αριστερή πτέρυγα της παράταξης.

Το γενικό πλαίσιο της ατζέντας των Ρεπουμπλικανών υποψήφιων, παρά τις διαφορές ενός εκάστου είναι, έμφαση στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και "όχι" στο πρόγραμμα υγείας που προωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η κ. Παπαθανασίου περιορίστηκε πάντως στην ανάπτυξη της εκλογικής διαδικασίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ο ένας υποψήφιος, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος. Τόνισε πάντως ως ιδιαιτερότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος την ιδιαίτερη σημασία της τοπικής ψήφου.

Αντίθετα, η κ. Τζάρβις, ανέπτυξε και υποστήριξε το πρόγραμμα Ομπάμα, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος από πλευράς Δημοκρατικών.

Υπεραμύνθηκε του ενεργειακού προγράμματος του Προέδρου, που θέλει παράλληλη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περιλαμβανομένου και του "ηλιακού" αυτοκινήτου, με προοπτική να δώσει ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, του μεταρρυθμιστικού προγράμματος υγείας, που προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στι
Keywords
Τυχαία Θέματα