Πώς βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας οι ξένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

18:41 9/10/2012 - Πηγή: E-Typos
Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στην Ελλάδα σχεδόν κατά τύχη. Άλλοι ακολουθώντας τον ...έρωτα κι ορισμένοι για σπουδές. Τελικά, αγάπησαν τη χώρα και έμειναν. Άνοιξαν μάλιστα εδώ τις δικές τους επιχειρήσεις -είτε πρόκειται για καταστήματα ανταλλακτικών στο διαδίκτυο είτε για έθνικ εστιατόρια είτε για εταιρείες συμβούλων. Ουδείς φαίνεται να το έχει μετανιώσει, παρότι οι δυσκολίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι, όπως λένε, πολλές,
ξεκινώντας από τη δύσκολη γλώσσα και φτάνοντας μέχρι τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Πρόκειται για δέκα επιχειρηματίες, από τις χώρες Βρετανία, Ολλανδία, Ιορδανία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Γεωργία, τις απόψεις των οποίων για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και τη διαδρομή τους, κατέγραψε το κοινοτικό έργο ELIE ("Απασχολησιμότητα- Μαθαίνοντας μέσω της Διεθνούς Επιχειρηματικότητας"), στο οποίο από ελληνικής πλευράς μετέχουν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC).
Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη του έργου από πλευράς ΕΒΕΘ, Γεωργία Μωλιώτη, στόχος του έργου είναι να παράσχει σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και φοιτητές της ΕΕ τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις βιωματικές εμπειρίες ξένων επιχειρηματιών σε κοινοτικές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συνεντεύξεις με ξένους επιχειρηματίες, και από συνολικά 50 περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) ανά συμμετέχουσα χώρα επιλέχθηκαν οι δέκα. Στο έργο μετέχουν ακόμη εταίροι από τις χώρες Ηνωμένο Βασίλειο (επικεφαλής εταίρος), Φιλανδία και Πολωνία.
Παρακάτω, το ΑΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένες από τις περιπτώσεις ξένων επιχειρηματιών (είτε επωνύμως είτε με ψευδώνυμο, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ELIE), που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν; Τι θα έκαναν διαφορετικά; Τι πιστεύουν για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Από ξεναγός στη Λέσβο, σύμβουλος επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη
Η Ελίζαμπεθ Βέρτερ (Elizabeth Werter) γεννήθηκε στην Ολλανδία. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε ηλικία μόλις 25 ετών, έχοντας έρθει εδώ ως εργαζόμενη. Συγκεκριμένα, το 1985 δούλευε ως ξεναγός σε ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, για λογαριασμό ολλανδικής τουριστικής εταιρείας. Γρήγορα, όμως, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση τουρισμού και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.
Η αρχή ήταν δύσκολη, κυρίως επειδή δεν μιλούσε ελληνικά και οι περισσότεροι συνεργάτες της ...δεν γνώριζαν αγγλικά. Κατάφερε όμως, να διατηρήσει επί μία πενταετία το δικό της τουριστικό γραφείο και παράλληλα να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Το νησί της Λέσβου, όμως, αποδείχθηκε μικρό. Κι έτσι μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Γρήγορα δικτυώθηκε στην πόλη και ίδρυσε τη δική της εταιρεία το 2006, δουλεύοντας ως ανεξάρτητη σύμβουλος επιχειρήσεων για ελληνικές εταιρείες, που επιθυμούν να
Keywords
Τυχαία Θέματα