Πολιτισμός: Φεστιβαλικές προτάσεις σε όλη τη χώρα κάτω από τον έναστρο ουρανό

19:16 12/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Βουτιές και μακροβούτια, ουζάκι και θαλασσινά, ηλιοθεραπεία με συντροφιά ένα βιβλίο· οι διακοπές είναι προ των πυλών και η Τέχνη φαίνεται να είναι συνταξιδιώτης μας. Καλοκαίρι δεν νοείται χωρίς μουσικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό. Ο «ΕΤ» συγκέντρωσε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ της ελληνικής υπαίθρου, τα οποία με τις σειρά τους δίνουν καλλιτεχνική αύρα στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας. Πολλά μάλιστα αποτελούν και τις καλύτερες αφορμές για ένα ταξίδι…

43ο Φεστιβάλ
Ολύμπου

Με τιμώμενες τρεις χώρες τις Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και ενδιαφέρουσες συμπράξεις Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων καλλιτεχνών πραγματοποιείται ήδη το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Κάστρο του Πλαταμώνα και άλλοι χώροι ιστορικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην Πιερία προσελκύουν και φέτος το διεθνές ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Τρωάδες του Ευριπίδη» του Θέμη Μουμουλίδη (19/7), «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου (6/8), «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη της Λυδίας Κονιόρδου (9/8). Η μουσική αυλαία ανοίγει στις 20 Ιουλίου με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, ενώ ανάμεσα σε άλλους ξεχωρίζουν οι: Σταύρος Ξαρχάκος (27/7), Μάριος Φραγκούλης (11/8), Χρήστος Νικολόπουλος (14/8).Έως 30/8. Τιμές εισιτηρίων:10€, 15€.

Up Festival, Κουφονήσια

Το Up Festival που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από μια παρέα μουσικών επιστρέφει στο καλοκαιρινό του ραντεβού στις Μικρές Κυκλάδες. Φέτος λοιπόν το μουσικό φεστιβάλ δίνει ραντεβού στην πανέμορφη παραλία Πορί, στα Κουφονήσια. Για τρεις ημέρες πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ άλλων οι Παύλος Παυλίδης, Burger Project, Αγγελάκα και Last Drive αποβιβάζονται στο νησί και φέρνουν μαζί τους κέφι, χορό και μελωδίες.

17-19/7. Ελεύθερη είσοδος.

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας



Γιορτάζοντας φέτος τα είκοσι χρόνια του, το περίφημο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζει να πρεσβεύει το όραμά του όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στη διάρκεια των δύο δεκαετιών του. Από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου η διοργάνωση φιλοξενεί και πάλι τις καλύτερες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας στο Μέγαρο Χορού, στο Αμφιθέατρο Κάστρου αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης.

17-24/7. Τιμές εισιτηρίων: 8€- 20€.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου

Καλοκαιρινές βραδιές σινεμά προσφέρει το γραφικό νησί της Πάτμου, φιλοξενώντας για ακόμα μια χρονιά τη γιορτή της 7ης τέχνης. Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου πραγματοποιείται φέτος από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ. Κατά την έναρξη θα προβληθεί το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ «Life in the Borderlands» που αποτελείται από πέντε αυτοτελή, μικρού μήκους, πορτρέτα ιδιαίτερων χαρακτήρων της Πάτμου. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, «Her» του Σπάικ Τζόουνς, «Grande Bellezza» του Πάολο Σορεντίνο.

24-30/7. Τιμή εισιτηρίου: 2€. Ώρα έναρξης: 20:00.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Το δεύτερο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) διεξάγεται από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου έχοντας στο πλούσιο πρόγραμμά του πρόσφατες Ελληνικές και διεθνείς ταινίες. Οι δυο νέοι αμερικανοί διοργανωτές- λάτρεις της Σύρου- Jacob Moe και Cassandra Celestin εντάσσουν φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα πενήντα ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: σκηνοθέτης Πέννυ Παναγιωτοπούλου και ο πεζογράφος και σεναριογράφος Θανάσης Βαλτινός. Οι χώροι που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ είναι οι: θερινός κινηματογράφος Παλλάς, υπαίθριος χώρος του Ταρσανά, παραθαλάσσιο μπαρ Αστέρια και Πινακοθήκη Κυκλάδων. Για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός θα επιλέξει τέσσερα μουσικά θέματα που έχει γράψει για ταινίες τα οποία θα αποδώσουν μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

26/7-1/8. Τιμές εισιτηρίων: 2€ (ανά προβολή), 10€(για όλες τις προβολές).

3ο Μουσικό Φεστιβάλ Σερίφου

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και γνωστοί ηθοποιοί δίνουν κι αυτό καλοκαίρι το παρόν στη Σέριφο. Το Φεστιβάλ, αν και μετράει μόλις τρία χρόνια ζωής έχει καταφέρει να προσελκύσει χιλιάδες θεατές. Από τις 27 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, εκλεκτοί καλλιτέχνες από διάφορες μουσικές σκηνές έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και ηθοποιοί, ανεβαίνουν στο γραφικό θεατράκι της Κάτω Χώρας. Με θέα το Αρχιπέλαγος μεταξύ άλλων θα τραγουδήσουν οι: Νίκος Ξυδάκης(26/7), Βασίλης Παπακωνσταντίνου(29/7), Κωνσταντίνος Βήτα – Μανώλης Φάμελλος (31/7), Παναγιώτης Μάργαρης – Ανδριάνα Μπάμπαλη (10/8) Ψαραντώνης (12/8), Σόνια Θεοδωρίδου(17/8). Την αυλαία της διοργάνωσης «κλείνει» ο Χρήστος Θηβαίος.

27/7-20/8. Ώρα έναρξης: 21:15. Τιμές εισιτηρίων: 7€, 10€.

9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

Το φετινό φεστιβάλ του νησιού ξεκινάει από τις 8 και ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, κλείνει τα εννέα χρόνια ζωής του και το γιορτάζει με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαεπτά συναυλίες, ενώ η αυλαία Φεστιβάλ κλείνει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει έργα του Μπετόβεν στην παραλία της Αύρας. Μεταξύ άλλων σημειώστε τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη αλλά και τη συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι, με τον βαρύτονο Τάσση Χριστογιαννόπουλς, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και την Σαβίνα Γιαννάτου στο τραγούδι. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στα γνωστά στέκια της διοργάνωσης: Παραλία της Αύρας, Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση και Αυλή του Ναού του Σωτήρος στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο. Σημειώνουμε πως 3 Ιουλίου θα διοργανωθεί βραδιά όπερας στον Κήπο του Βυζαντινού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22), για την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Αίγινας και του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου(Τιμές εισιτηρίων: 25€. Ώρα έναρξης: 21:00).

8- 30/8. Τιμές εισιτηρίων: 12€. Ώρα έναρξης: 21:00.

14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Η Πάτμος και πιο συγκεκριμένα, ο υπαίθριος χώρος του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως φιλοξενήσουν το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής. Για έξι ημέρες ο μουσικός θεσμός παρουσιάζει εκδηλώσεις υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται. Η αυλαία ανοίγει με τη Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», ενώ στις 30 Αυγούστου πραγματοποιείται μια συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων απο το θάνατο του Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου. Την επόμενη ημέρα τη σκυτάλη παίρνει ο Παντελής Θαλασσινός (31/8). Τέλος, μεταξύ άλλων η αυλαία κλείνει με την Παιδική Χορωδία Κέρκυρας παρουσιάζοντας ένα μελωδικό πρόγραμμα με έργα από το νησί των Φαιάκων, την Ελλάδα και από άλλα μέρη του κόσμου, με βασική θεματολογία εμπνευσμένη από την θρησκευτική μουσική.

29/8-3/9. Ώρα έναρξης: 20:30. Ελεύθερη Είσοδος.

Ξένια Στούκα
[email protected]
Keywords
χωρα, last drive, Τελετή Λήξης, το νησι, καλοκαιρι, θεατρο, νικολοπουλος, festival, burger, project, drive, life, jacob, ελλαδα, αθηνα, κρητη, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, φεστιβαλ κινηματογραφου, ψαραντωνης, χωρες, αυλαια, γερμανια, ηθοποιοι, θηβαιος, κουφονησια, κυκλαδες, μουσικη, νησι, ντοκιμαντερ, ονοματα, προγραμμα, σινεμα, ταινιες, ωρα, αυστρια, αστερια, αυρα, βαλκανια, βητα, βραδια, δευτερο, ελβετια, ενδιαφεροντα, εργα, εξι, τεχνη, ζωης, εικοσι, θεα, θαλασσινος, καποδιστριακο, μικρο, μπετοβεν, ντορα, οραμα, παλλας, πατμος, παυλος παυλιδης, παυλιδης, πιανο, πιερια, ραντεβου, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνες, σκηνοθεσια, σονια, τιμη, τμημα, τουρκια, τρια, φαμελλος, φεστιβαλ, χρηστος, κωνσταντινος, αφορμες, αρχιπελαγος, αυλη, burger, drive, εννεα, festival, γιορτη, project, jacob, κινηματογραφος, κηπο, last drive, ορχηστρα, ουζακι, παυλος, θαλασσινα, θανασης, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα