Πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε προς 33,2 εκατ. ευρώ!

18:16 6/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών, Μοντέρνας και Σουρεαλιστικής Τέχνης του Οίκου Sotheby’s απέφεραν το συνολικό ποσό των 140.798.252 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο σύνολο, στην χθεσινή απογευματινή δημοπρασία της κατηγορίας στο Λονδίνο.
Η κορυφαία τιμή της βραδιάς σημειώθηκε για τον πίνακα του Πικάσο με τίτλο «Femme assise près d’une fenêtre» (Γυναίκα που κάθεται κοντά σε ένα παράθυρο), ο οποίος πωλήθηκε σε ανώνυμο πλειοδότη από το τηλέφωνο προς 33,2 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το μνημειώδες έργο αποτελεί μέρος μιας σειράς στην οποία παρουσίασε τη «χρυσή μούσα»
του Marie-Thérèse στο ευρύ κοινό. Η νεαρή ερωμένη του ισπανού ζωγράφου αναδείχτηκε σε ένα πρωταρχικό έμβλημα αγάπης και επιθυμίας στην τέχνη του 20ου αιώνα.
Σχολιάζοντας τη δημοπρασία, η Έλενα Νιούμαν (Chairman Sotheby’s Impressionist and Modern Art, Europe), δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε κατενθουσιασμένοι με τα καταπληκτικά αποτελέσματα της δημοπρασίας, η οποία συμπεριελάμβανε έργα μουσειακής ποιότητας και πολλά που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία ή ανήκαν σε ιδιωτικές συλλογές για πολλά χρόνια, και που τράβηξε το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο. Πλειοδότες, νέοι στην αγορά αλλά και εποχιακοί αγοραστές, αντέδρασαν με μεγάλο ενθουσιασμό, ειδικά για την επιλογή των έργων Ιμπρεσιονισμού που θεωρήθηκε ότι αποτελεί από τις κορυφαίες εδώ και πολλά χρόνια».

Το μνημειώδες έργο του Κλοντ Μονέ με τίτλο «Nymphéas avec reflets de hautes herbes», το οποίο χρονολογείται από το 1914-17 και αποτελεί μια δυνατή μαρτυρία στο διαρκές όραμα και στη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη κατά τα χρόνια της ωριμότητάς του, πωλήθηκε προς 10.467.529 ευρώ.
Το «Après le bain» (Femme s’essuyant), δημιουργία γύρω στο 1882-85, ένα καταπληκτικό παστέλ του Εντγκάρ Ντεγκά, πάνω σε ένα από τα αγαπημένα θέματα του καλλιτέχνη, πωλήθηκε προς 9.034.840 ευρώ, δυο φορές πάνω από την υψηλή αρχική εκτίμηση. Το έργο είχε παραμείνει στη συλλογή του καλλιτέχνη μέχρι το θάνατό του το 1917, και είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη από τις δημοπρασίες με τα περιεχόμενα του studio του τον επόμενο χρόνο.
Ο πίνακας «Le Parc Monceau» του Γκουστάβ Καϊγμπότ, από το 1877, πέτυχε τιμή 3.043.593 ευρώ, δυόμιση φορές πάνω από την αρχική υψηλή εκτίμηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα