πΓΔΜ: Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών

20:22 23/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε με πλειοψηφία τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας της χώρας, για τις οποίες, νωρίτερα, είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Με την ψήφιση των τροποποιήσεων της εκλογικής νομοθεσίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών στη χώρα τις επόμενες ημέρες, από τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθούν
στα μέσα Απριλίου.

Υπέρ των τροποποιήσεων της εκλογικής νομοθεσίας ψήφισαν 69 βουλευτές (των κυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM- του Ζόραν Ζάεβ), ενώ κατά ψήφισαν έξι βουλευτές (του αντιπολιτευόεμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι).

Με τις τροποποιήσεις αυτές, μεταξύ άλλων,απαγορεύεται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου η καταβολή πρόσθετων κρατικών παροχών και η εγκαινίαση νέων δημόσιων έργων.

Προβλέπεται ακόμη η τακτική εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η ισότιμη προβολή από την κρατική τηλεόραση της χώρας των προεκλογικών δραστηριοτήτων των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μπέριμ Μπετζέτι, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την έγκριση των τροπολογιών της εκλογικής νομοθεσίας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σημείωσε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές συστάσεις των ΟΑΣΕ/ODIHR με τις οποίες διασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζει αμείωτη η φημολογία, η οποία, για την ώρα, δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και κόμματα, ότι μαζί με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα