Ωρολογιακή βόμβα οι γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες

19:32 20/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιέυεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αν υπάρχει σήμερα μία ωρολογιακή βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα έντονα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Με αυτό τον τρόπο περιγράφουν στην έρευνά τους την κατάσταση των ευρωπαϊκών

τραπεζών οι οικονομολόγοι Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης, οι οποίοι εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία 109 από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 σε "τεστ αντοχής".

Από την έρευνα προέκυψε ότι 109 τράπεζες παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 770 δις ευρώ, πράγμα που τις καθιστά απροστάτευτες σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση.

Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια αναζητούσαν νέο αντικειμένο και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες.

Μόνο οι γαλλικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση 285 δις ευρώ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό καταγράφεται στις γερμανικές τράπεζες και ιδιαίτερα στις Landesbanken.


Πηγή: Süddeutsche Zeitung
Keywords
Τυχαία Θέματα