ΟΟΣΑ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2014

16:20 29/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια «επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2014», παρά το υφεσιακό κλίμα που επικρατεί, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε σήμερα ο Μεξικανός Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άγχελ Γουρία (Angel Gurria)

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το ΑΕΠ διατηρεί αρνητικό πρόσημο και το 2014
με -1,2% του ΑΕΠ, με τάση επιβράδυνσης (-6,4% το 2012 και πρόβλεψη -4,8% για το 2013).

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται και αυτή αρνητική στο -4,5% για το 2014, από -9,1% το 2012. Επίσης, η δημόσια κατανάλωση θα κινηθεί στο -2,1% το 2014 από -4,2% το 2012.

Αντίθετα οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προβλέπονται θετικές, σε ποσοστό 6,1% για το 2014, από -2,4% το 2012

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι αργή για την Ελλάδα, αφού η δημοσιονομική εξυγίανση που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και τις χαμηλές εξαγωγές, επιδεινώνουν την ύφεση.

Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, η επιστροφή της ανάπτυξης δεν προβλέπεται παρά κατά τη διάρκεια του 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η διαρθρωτική εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να συνεχισθεί, στην περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι τελικά μικρότερη από την αναμενόμενη, ίσως δημιουργηθεί η ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εφαρμοσθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

H αποκατάσταση των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την ύφεση, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η παραγωγή συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012 εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, των περιορισμένων δυνατοτήτων για δανεισμό και του φόβου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά τους τελευταίους μήνες το ποσοστό του πληθωρισμού έγινε αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο προϋπολογισμός 2013 θεωρείται ότι είναι γενικά σε καλή τροχιά.

Με δεδομένη όμως την έκταση της ύφεσης και τις κοινωνικές εντάσεις, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών, στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα αποδειχθεί χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Από τη στιγμή επομένως που δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η Ελλάδα πιθανώς να χρειασθεί νέα δημόσια χρηματοδότηση ή περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η απαραίτητη υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις με αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς και με προβλήματα ρευστότητας λέει ο ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποπληρωμή των οφειλών του κράτους, μπορούν να βελτιώσουν τη ρευστότητα και την εσωτερική ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η σαφής βελτίωση του ανταγωνιστικού κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών, και εφ' όσον δρομολογηθούν ορισμένα επενδυτικά προγράμματα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελπίζει στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Διαφωνεί με τις προβλέψεις ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Τη διαφωνία του για τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι. Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ σχετικά με το αρνητικό ποσοστό -1,2 του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2014 και την ύφεση που συνεπάγεται, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε:

«Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιό κάτω από ένα θετικό +1».

Εξηγώντας τις απόψεις του για το θέμα, τόνισε ότι «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ' ότι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά. «Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες » είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, με τον οποίο συζήτησε για τις μελέτες που κάνει ο Οργανισμός για την Ελλάδα και τη βοήθεια που δίνει μέσω της « task force» για την ανταγωνιστικότητα, τον τουρισμό, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη μείωση του διοικητικού βάρους.

Αύριο το πρωί ο κ. Στουρνάρας θα συναντήσει στο υπουργείο Οικονομικών, τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.
Keywords
Τυχαία Θέματα