Ομιλία Αλ. Τσίπρα σε θεματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

23:10 27/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Για «σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης» και «φθηνό λογιστικό σχέδιο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σχέδιο «Αθηνά», σε θεματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου
του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, αν δεν στηθεί έπειτα από διάλογο εξαντλητικό, συναίνεση μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία σύνθεσης με τον ακαδημαϊκό χώρο» και πρόσθεσε ότι «συνεπώς καμία «Αθηνά» δεν μπορεί να περπατήσει αν πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν εκφράσουν την άποψή τους».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια προσπάθεια καταδικασμένη να αποτύχει, δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς τα δικαιώματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται για να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά είχαν εναντιωθεί και καταγγείλει «πελατειακές, ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις» προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην ίδρυση τμημάτων «χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι το «δεύτερο στάδιο» μιας «μνημονιακής απορρύθμισης» της εκπαίδευσης, με πρώτο το νόμο Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι η αριστερά στον αγώνα για «δημόσια - δωρεάν παιδεία» για «ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας» πρέπει «να ξεκινήσει ένας ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για τις αναγκαίες, ώριμες αλλαγές» και να πρωτοστατήσει «στην προώθηση μίας ριζοσπαστικής και δημοκρατικής πρότασης», τονίζοντας ωστόσο ότι για να πετύχει πρέπει να δημιουργηθούν και οι ανάλογες υλικές προϋποθέσεις.

«Είναι σα να έχουμε περάσει ένα καταστροφικό πόλεμο που έχει διαλύσει υποδομές παραγωγικές δυνατότητες, αλλά είμαστε σε καιρό ειρήνης. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Σας είπα ότι είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να αρθρώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαίδευση, εάν πρωτίστως δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να σταματήσει η κατακρήμνιση, η κατάρρευση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην σημερινή επέτειο της διάσκεψης του Λονδίνου (7 Φεβρουαρίου 1953) στην οποία «η Γερμανία κατάφερε να πείσει μια σειρά από χώρες να πάνε σε μια συμφωνία» για τα χρέη της, η χώρα «που σήμερα επιβάλλει την πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική, που έχει εφαρμοστεί σε καιρό ειρήνης στον ανεπτυγμένο κόσμο» και «σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

«Μας λένε ότι αυτό που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αλλά και άλλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους, στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους είναι κάτι πρωτάκουστο» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Θα μου πείτε η Γερμανία έβγαινε τότε από ένα παγκόσμιο πόλεμο. Πιστεύω ότι και η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε αντίστοιχες συνθήκες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι «για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση» θα χρειαστούν, «συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη», αλλά «το πρώτιστο είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε εδώ, στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη».
«Οι λαοί δεν μπορούν να δεχτούν εθελόδουλα, εθελοντικά την πορεία προς την αγχόνη, την καταστροφή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Ισπανία και το «περίεργο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, που κάτι λέει όμως».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μια μεγάλη ριζική πολιτική ανατροπή και αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας» και ότι «μια λύση αντίστοιχη αυτής που σαν σήμερα επετεύχθη πριν από εξήντα χρόνια μπορεί να είναι πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη». «Πιστεύω ότι δεν είμαστε μακριά από μια τέτοια προοπτική, όσο κι αν σήμερα αυτό φαντάζει πολύ μακρινό» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα