Οικονομικοί λόγοι για την μη κατασκευή πυρ. σταθμού στο Μπέλενε

17:25 28/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Στο πολύ μεγάλο κόστος του σχεδίου απέδωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ την απόφαση να εγκαταλειφθεί το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, το κόστος του σχεδίου αναμένεται να ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. "Δεν πρόκειται ούτε υπάρχει δυνατότητα να υποχρεώσουμε τις επόμενες γενιές να πληρώνουν τα χρήματα αυτά. Ενώ όλο το πυρηνικό ρίσκο στη περίπτωση που κάτι συμβεί στο σεισμογενές αυτό ρήγμα του Βράντσα (σ.σ. βουνό στη Ρουμανία, η περιοχή του οποίου έχει γίνει επίκεντρο πολυάριθμών σεισμικών δονήσεων στις τελευταίες
δεκαετίες) θα είναι για λογαριασμό της Βουλγαρίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ κατά την ενημέρωση της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομίας και Ενέργειας για την απόφαση της κυβέρνησής του.

Η απόφαση να εγκαταλείψει η Σόφια το έργο του Μπέλενε ήταν αναμενόμενη αφού τόσο ο κ. Μπορίσοφ όσο και μέλη του υπουργικού συμβουλίου την είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει με σειρά συνεντεύξεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μπορίσοφ έχει, μάλιστα, ενημερώσει ήδη το Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση της Βουλγαρίας. Όπως είπε, στη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν συμφωνήθηκε "οι δύο πλευρές να 'χωρίσουν' φιλικά στο σχέδιο Μπέλενε και να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στον οποίο συμμετέχουν και δυτικές εταιρείες".

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη γνωστή θέση του, ότι η Βουλγαρία εγκατέλειψε τον πυρηνικό σταθμό "Μπέλενε" επειδή δεν βρέθηκε, επίσης, δυτικός επενδυτής για το σχέδιο, όπως επισημαίνεται στα σχετικά ρεπορτάζ.

Στη θέση του πυρηνικού σταθμού στο εργοτάξιο "Μπέλενε" θα αρχίσει οικοδόμηση θερμοηλεκτρικού σταθμού, με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας για το "Μπέλενε", τον οποίο ήδη έχει κατασκευάσει εταιρεία της Ρωσίας, θα εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι", σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα