Οικονομικές κυρώσεις επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους

23:57 10/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστίνιων, σε αντίποινα για την υπογραφή διεθνών συνθηκών από την παλαιστινιακή ηγεσία, το δεύτερο μέτρο που λαμβάνει μέσα σε διάστημα δύο ημερών.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χώρα του θα παγώσει τη μεταφορά των φόρων που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ωστόσο το Ισραήλ θα αφαιρεί από τους υπό μεταβίβαση φόρους το ποσό
για την πληρωμή των χρεών των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε να διακοπεί η συμμετοχή του Ισραήλ στα έργα για την εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας καθώς και να τεθεί ανώτατο όριο στις παλαιστινιακές καταθέσεις σε ισραηλινές τράπεζες.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Ρόιτερς τόνισε πάντως ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που απειλεί με κατάρρευση τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο, μετά από τρίχρονη διακοπή.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι έκρινε σύμφωνο με τη διεθνή διαδικασία το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την εισδοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών σε 13 διεθνές συνθήκες. Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ στις 2 Απριλίου από τον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στον Οργανισμό, τον Ριγιάντ Μανσούρ. Η νομική υπηρεσία του ΟΗΕ "έκρινε ότι τα κατατεθέντα έγγραφα προσχώρησης ευρέθησαν τυπικώς έγκυρα" και τα έκανε δεκτά, εξήγησε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίτς.

Όπως απαιτείται, η υπηρεσία που ασχολείται με τα διεθνή σύμφωνα ενημέρωσε για το θέμα τις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Η ευθύνη της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ είναι "καθαρά διοικητικής φύσεως", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: "Επαφίεται σε κάθε μέλος ξεχωριστά να εκφράσει την άποψή του για τα νομικά προβλήματα" που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εισδοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών στις διεθνείς συνθήκες.

Τα αιτήματα εισδοχής θεωρητικά τίθενται σε εφαρμογή 30 ημέρες μετά την κατάθεσή τους. Στα έγγραφα που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Οργανισμού αναφέρεται ότι οι περισσότερες συνθήκες ή σύμφωνα "θα εφαρμοστούν για το κράτος της Παλαιστίνης στις 2 Μαΐου 2014". Για ορισμένες ωστόσο αναφέρονται μελλοντικές ημερομηνίες, εντός του Μαΐου ή τον Ιούλιο, ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται για κάθε πρωτόκολλο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει μεταξύ άλλων την ένταξή της στη Σύμβαση της Βιέννης περί των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, στη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και τη Σύμβαση κατά της διαφθοράς.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης ζητήσει από την Ελβετία την εισδοχή τους στην 4η Σύμβαση της Γενεύης, του Αυγούστου 1949 για την προστασία των αμάχων σε κατεχόμενα εδάφη και στο πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλό της και από την Ολλανδία την ένταξή τους στη Σύμβαση της Χάγης του 1907 για το δίκαιο του πολέμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα