ΟΗΕ-Ιράκ: Δεν υπάρχει κίνδυνος η βία να επεκταθεί στη Βαγδάτη

00:57 13/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος η βία που μαίνεται στη χώρα να επεκταθεί στη Βαγδάτη, όμως πρόσθεσε ότι η επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στον βορρά αποτελεί σοβαρή απειλή για την κυριαρχία της χώρας, όπως σημείωσαν διπλωμάτες.

Ο Μλαντένοφ, επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω βιντεοσύνδεσης για
την αιφνιδιαστική επέλαση των ανταρτών του Iσλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Ήταν αρκετά σίγουρος ότι η Βαγδάτη είναι καλά προστατευμένη και ότι η κυβέρνηση (του Ιράκ) έχει τον έλεγχο, οπότε δεν υπάρχει (…) άμεσος κίνδυνος η βία να επεκταθεί στη Βαγδάτη», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν μετά την ενημέρωση του Μλαντένοφ, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Όμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι η βία θα επεκταθεί πέρα από το βόρειο Ιράκ, πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

«Είναι μια καταστροφή», είπε ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Τσούρκιν, που προεδρεύει του 15μελούς Συμβουλίου για τον Ιούνιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι το ΣΑ εξέφρασε την ομόφωνη υποστήριξή του στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας.

«Καταδίκασαν έντονα όλες τις τρομοκρατικές και ακραίες δραστηριότητες ανεξαρτήτως του κινήτρου τους», είπε χαρακτηριστικά. «Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία ενός εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιορδανία και την Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η βία από το ΙΚΙΛ «είναι μια σαφής απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ και μια αυξανόμενη απειλή για την περιοχή».

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους ανθρώπους του Ιράκ, τους περιφερειακούς εταίρους τους και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι πόροι και οι στρατηγικές που χρειάζονται για την καταπολέμηση του ΙΚΙΛ και άλλων ανερχόμενων τρομοκρατικών ομάδων», πρόσθεσε η Πάουερ.

Πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μλαντένοφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι.

«Εξέφρασε την ανησυχία του για τη σοβαρή κατάσταση, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη βία σε περιοχές του Ιράκ είναι η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Φάρχαν Χακ εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Επανέλαβε την υποστήριξη του ΟΗΕ στην ιρακινή κυβέρνηση στις προσπάθειές της να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Οι αντάρτες κατέλαβαν δύο πόλεις της επαρχίας Ντιγιάλα

Αντάρτες κατέλαβαν σήμερα το βράδυ δύο πόλεις της Ντιγιάλα, μιας επαρχίας που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, μετά την υποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Τζαλούλα και Σααντίγια, που βρίσκονται βορειοανατολικά της Μπακούμπα, πρωτεύουσας της Ντιγιάλα, επεσήμαναν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μπροστά στην επέλαση των ενόπλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα