Οι 3 ανατροπές στο φόρο ακινήτων προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών

Εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις ρυθμίσεις που προωθούσε το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Το νέο σχέδιο που προωθείται προβλέπει την επιβολή δύο φόρων στην κατοχή ακινήτων: ενός γενικευμένου, που θα επιβαρύνει όλα τα κτίσματα, τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης αλλά θα είναι, σε γενικές γραμμές, ηπιότερος από τον απορριφθέντα ΕΝ.Φ.Α.,
και ενός δεύτερου, πρόσθετου φόρου που θα επιβάλλεται μόνο σε όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ ή ενός υψηλότερου ορίου που θα συμφωνηθεί όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο.
Στην ουσία προβλέπεται η διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας αλλά με αφορολόγητο όριο υψηλότερο των 200.000 ευρώ, εξέλιξη η οποία θα έχει ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων να πληρώνουν κάθε χρόνο δύο «χαράτσια» για τα ίδια ακίνητα!

Τι αλλάζει

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι βασικές ανατροπές που θα επέλθουν με τις νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία ακινήτων θα είναι:
Η μείωση των επιβαρύνσεων για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Ο νέος φόρος κατοχής ακινήτων, που θα επιβάλλεται στα διαμερίσματα, στις μονοκατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ, θα είναι χαμηλότερος κατά 10%-15% σε σύγκριση με το «χαράτσι» το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η διατήρηση του ΦΑΠ με αφορολόγητο όριο αυξημένο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ ή σε υψηλότερο επίπεδο, εξέλιξη η οποία θα έχει ως συνέπεια τη διπλή φορολογική επιβάρυνση των φορολογουμένων που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.Ο περιορισμός του συνολικού ύψους της φορολογικής επιβάρυνσης για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.) στο 1/3 αυτής που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων προβλέπεται τελικά να ανέλθουν σε 110 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το νομοσχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Α.
Νέο σχέδιο

Ειδικότερα, μετά την απόρριψη του σχεδίου για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, τα δύο κυβερνητικά κόμματα κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν επί της αρχής σε ένα νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, το οποίο προβλέπει:
Μικρότερες επιβαρύνσεις από 10% έως 15% σε σχέση με το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
​Διατήρηση ΦΑΠ, αλλά με αυξημένο αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ
Περιορίζεται στο 1/3 ο φόρος για τα αγροτεμάχια, ενώ απαλλάσσονται αγροτικά κτίσματα1) Επιβολή ενός νέου φόρου στην κατοχή ακινήτων που θα ομοιάζει περισσότερο με το ισχύον σήμερα «χαράτσι», το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά θα επεκταθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, δηλαδή στα κτίσματα που δεν συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ, στα οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων και στις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ.). Οσον αφορά τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα ο νέος φόρος προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 10%-15% σε σύγκριση με το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Τα γενικά χαρακτηριστικά νέου φόρου θα είναι:

• η επιβολή ανά ακίνητο (κτίσμα, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο) με βάση συντελεστές φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο κλιμακούμενους ανάλογα με τη φορολογητέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ.
• η προσαύξηση της συνολικής επιβάρυνσης ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας
• η θέσπιση φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων για ειδικές κατηγορίες ακινήτων, όπως τα κτίσματα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αγροτικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

2) Διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος όμως θα επιβαρύνει λιγότερους ιδιοκτήτες κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, καθώς από την 1η-1-2014 θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ ή και σε υψηλότερα επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συντελεστές του νέου ΦΑΠ θα αυξηθούν ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από το φόρο αυτό να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προέβλεπε, ταυτόχρονα, την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από την 1η-1-2014.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις

Από την εφαρμογή του νέου κυβερνητικού σχεδίου αναμένεται να προκύψουν σημαντικού ύψους πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τουλάχιστον 300.000 φορολογούμενους που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν κάθε χρόνο δύο διαφορετικούς φόρους για τα ίδια ακίνητα! Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.) θα πληρώνουν φόρο και γι’ αυτά τα ακίνητα, με συνέπεια η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση να αυξηθεί υπέρμετρα. Στους φορολογούμενους αυτούς ανήκουν πολλές οικογένειες με μεσαία αλλά και υψηλά εισοδήματα.
Επιπλέον, με τα νέα κυβερνητικά σχέδια ζημιωμένοι θα είναι και πάλι όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητη περιουσία, στην οποία περιλαμβάνονται μη ηλεκτροδοτούμενα αποπερατωμένα ή ημιτελή κτίσματα, καθώς και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροί αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά «χαράτσι» και γι’ αυτά τα ακίνητα, τα οποία σήμερα δεν επιβαρύνονται ούτε με ΦΑΠ ούτε με Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Κερδίζουν

Από την άλλη πλευρά, ωφελημένοι από το νέο σχέδιο θα είναι εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς θα ισχύει μόνο ο νέος φόρος κατοχής ακινήτων που θα είναι μειωμένος κατά 10%-15%.

Η σύσκεψη

Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των κ.κ. Φ. Σαχινίδη, Ι. Κουτσούκου, Χρ. Πρωτόπαπα και Α. Μακρυπίδη.
Στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, διευκρίνιζαν ότι η ουσία της συμφωνίας που επιδιώκεται είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα, αλλά και προοδευτικότητας στη φορολόγηση, προκειμένου από τη μία να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος, αλλά και από την άλλη ο φόρος να είναι πιο δίκαιος.
Σήμερα το νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ώστε οι βουλευτές να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους. Επιπλέον, το σχέδιο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.


Μείωση στο φόρο μεταβίβασης

To σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων προβλέπει επίσης τη σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης, από τα επίπεδα του 8%-10% που ανέρχονται σήμερα στα επίπεδα του 3%-5%.
Εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα μας, η αγορά ακινήτων έχει υποστεί καθίζηση και ελάχιστες είναι πλέον οι πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποιούνται. Ως εκ τούτου ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων αποδίδει πλέον ελάχιστα έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι ήρθε η ώρα να περιοριστεί σημαντικά ο φόρος αυτός προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την απόκτηση ακινήτων στη χώρα μας κυρίως σε ξένους υπηκόους πλούσιων χωρών, ώστε να εισέλθουν στη χώρα μας κεφάλαια για επενδύσεις σε δραστηριότητες real estate.

Τουρκικό μοντέλο παλαιού τύπου

Στις πληροφορίες για το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων αντέδρασε έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) εκδίδοντας μια άκρως ειρωνική ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

«Αν αληθεύει η κυβερνητική πρόθεση να ισχύσουν και πάλι δύο ετήσιοι φόροι περιουσίας, ένας ΕΝ.Φ.Α. χωρίς εξαιρέσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα και ένας ακόμη ΦΑΠ με φορολογική βάση το σύνολο της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη, όπως προκύπτει από τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007 και συντελεστές εμπορικότητας προερχόμενους από την προ των Ολυμπιακών Αγώνων εποχή, επειδή οι πλειστηριασμοί δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν και επειδή ιδιαίτερα η προβλεπόμενη φυλάκιση των δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώνουν κάθε χρόνο το διπλό αυτό φόρο θα είναι αδύνατη λόγω έλλειψης επαρκών φυλακών, η μοναδική εφαρμόσιμη λύση φαίνεται ότι αναγκαστικά θα είναι εκείνη που επέλεξε και η τουρκική κυβέρνηση Σαράτζογλου, το 1942-44, για την είσπραξη του Φόρου Περιουσίας (Varlik Vergisi -Βαρλίκ Βεργκισί) από τους Ελληνες και λοιπούς μειονοτικούς ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως της Κωνσταντινούπολης!

Για να εισπράξει το φόρο ιδιοκτησίας η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε «τάγματα καταναγκαστικής εργασίας», τα περιβόητα «αμελέ ταμπουρού», στα οποία στάλθηκαν να υπηρετήσουν το 1942, στο Ασκαλε του Ερζουρούμ της Ανατολίας, προκειμένου είτε να πληρώσουν είτε να εξοντωθούν οι μειονοτικοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν ήταν σε θέση να ξεπουλήσουν άμεσα την περιουσία τους, ώστε να καταβάλουν εντός 15 ημερών τον αντίστοιχο Τουρκικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας της εποχής εκείνης και με προσαύξηση 1% την εβδομάδα. Ετσι σε λίγες μόνο βδομάδες πολλές χιλιάδες ακίνητα πέρασαν από χριστιανικά σε μουσουλμανικά χέρια, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, ή κατασχέθηκαν από το κράτος για να πληρωθούν τα τεράστια ποσά του φόρου ιδιοκτησίας…

Η υιοθέτηση της λύσης αυτής έχει λοιπόν εγγυημένα αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετη υποδομή σε νέες φυλακές, κάτι όμως που δεν πρέπει να αποκλειστεί, γιατί θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο (14/11/2013)
Keywords
τελος ακινητων, ολυμπιακοί αγώνες, ΠΑΣΟΚ, δεη, φαπ, νέα, συμμετοχή, αντ, σαμαρας, βενιζελος, real, φοροι, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, μειωση μισθων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φορολογια 2013, νεος παπας, τομας πρωτοπαπας, γιωργοσ κωνσταντινου, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, χαρατσι, αντικειμενικες αξιες, ειδικο τελος ακινητων, υιοθετηση, αντ, ακινητα, αφορολογητο, τα νεα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, real, αγορα, αδυναμια, εξαιρεσεις, αφορολογητο οριο, δικτυο, διπλο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εξυπηρετηση, επενδυσεις, εποχη, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κρατικο, κτισμα, λύση, μαξιμου, μειωση, οικοπεδα, ουσια, πλειστηριασμοι, πωλησεις, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, φαπ, φορολογικη, φορολογια, φορα, εφαρμογη, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ομαδες, πληροφοριες, χερια
Τυχαία Θέματα