Ομπάμα: O Ροχανί δείχνει να θέλει να ξεκινήσει διάλογο με την Ουάσινγκτον

12:10 18/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δείχνει να θέλει να ξεκινήσει διάλογο με τις ΗΠΑ και ότι ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να δει αν αυτό ισχύει.

Το σχόλιο αυτό έκανε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo και αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο πρόεδρος θέλει να μεταφέρει το ενδιαφέρον του από την κρίση για το συριακό χημικό οπλοστάσιο σε μία νέα
αναζήτηση διπλωματικής συμφωνίας για να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι αντάλλαξε επιστολές με τον ιρανό ομόλογό του σχετικά με την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Και οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, παρότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί συνάντησή τους.

"Υπάρχει ευκαιρία εδώ για την διπλωματία. Και ελπίζω οι Ιρανοί να την εκμεταλλευτούν", δήλωσε ο Ομπάμα στο δίκτυο Univision.

Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον και των Ηνωμένων Εθνών για την αποδυνάμωση της ιρανικής οικονομίας έχουν σταδιακά αυξηθεί και στοχεύουν στο να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ροχανί, ο νέος πρόεδρος, είναι κάποιος που επιζητεί να ξεκινήσει διάλογο με τη Δύση και με τις ΗΠΑ με τέτοιο τρόπο που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Κι επομένως πρέπει να το δοκιμάσουμε", είπε ο Ομπάμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα