Να τελειώνουν οι εκκρεμότητες

Τα καυτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τελική συμφωνία θα καθυστερήσει, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» στις παράλογες απαιτήσεις για τη λήψη και άλλων μέτρων δημοσιονομικού, φορολογικού χαρακτήρα και γενικότερα μέτρων που θίγουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς η τρόικα εμμένει στη δική της
«γραμμή» άμυνας προς την κατεύθυνση της συνέχισης της πορείας της εσωτερικής υποτίμησης.

Είναι ανάγκη να τελειώνει, επιτέλους, αυτή η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου η κυβέρνηση απερίσπαστη να ασχοληθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θα πρέπει δηλαδή άμεσα να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο όλες οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και δυσχεραίνουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Γεγονός είναι ότι στην οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές περίεργες καταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει κατορθωθεί να καταπολεμηθούν τα αίτια που τις προκαλούν. Γιατί προφανώς είναι παράδοξο να αυξάνεται κατακόρυφα η τουριστική δραστηριότητα και την ίδια ώρα να μην μπορεί να ελεγχθεί η ανεργία. Οπως επίσης δεν είναι λογικό η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό των τελευταίων πενήντα ετών και παράλληλα να σημειώνονται αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, στα φάρμακα, στις ιατρικές υπηρεσίες ή στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Και, βεβαίως, δεν μπορεί να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και την ίδια στιγμή να παρατηρείται επενδυτική στασιμότητα.

Εφόσον αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι υπάρχουσες στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές το επόμενο έτος και θα ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών, αλλά και θα βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο της πολυπόθητης ανάκαμψης.
Keywords
Τυχαία Θέματα