Ν. Σουδάν: Ένοπλοι εισέβαλαν σε βάση του ΟΗΕ με αμάχους

Μια ομάδα νεαρών, μελών της εθνότητας Νούερ, εξαπέλυσε επίθεση σήμερα σε μια βάση των Ηνωμένων Εθνών στο Τζονγκλέι του Νότιου Σουδάν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός εκφράζοντας φόβους για θύματα μεταξύ των αμάχων που φιλοξενούνται εκεί.

Η επίθεση σημειώθηκε στο Ακόμπο όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ από τη Νέα Υόρκη. "Έγινε μάχη",
πρόσθεσε και για αυτό ο Οργανισμός φοβάται ότι θα υπάρχουν νεκροί, όμως προς το παρόν δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ο Χακ είπε επίσης ότι υπάρχουν "ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο πανεπιστήμιο της Τζούμπα, της πρωτεύουσας της χώρας. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν στο χώρο του πανεπιστημίου και έχουν ζητήσει την προστασία του ΟΗΕ.

Άλλοι 2.500-5.000 πολίτες ζήτησαν επίσης να τους προστατεύσει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) σε μια άλλη συνοικία της Τζούμπα, το Κάτορ. "Μία περίπολος κατευθύνεται προς τα εκεί", κατέληξε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον καταδίκασε την επίθεση στο Ακόμπο και δήλωσε ότι είναι "πολύ ανήσυχος" για την επιδείνωση της κατάστασης στο κρατίδιο Τζονγκλέι. "Είναι απαραίτητο η ηγεσία της χώρας να ζητήσει τη διακοπή των εχθροπραξιών", είπε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας την ανάγκη για "πολιτικό διάλογο" για την επίλυση της κρίσης.

Η έκκληση του Ελίασον έγινε λίγες ώρες αφότου ο Ρικ Μάκαρ, ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας στον οποίο οι αρχές του Νοτίου Σουδάν επιρρίπτουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας, κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ τονίζοντας ότι θα συζητήσει μόνο "τους όρους της αποχώρησης" του πολιτικού αντιπάλου του.

"Καλώ το SPLM (το κυβερνών Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης του Σουδάν) και το στρατιωτικό σκέλος του, τον SPLA (Λαϊκός Στρατός Απελευθέρωσης του Σουδάν, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας) να ανατρέψουν τον Σάλβα Κιρ. Εάν θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησής του, συμφωνούμε. Όμως πρέπει να φύγει γιατί δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την ενότητα του λαού, κυρίως όταν σκοτώνει τους ανθρώπους σαν τις μύγες και προσπαθεί να πυροδοτήσει έναν εμφύλιο πόλεμο", είπε ο Μάκαρ στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

"Θέλουμε να φύγει, αυτό είναι όλο. Δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενότητα του λαού, την οποία πετύχαμε μετά από μακρύ και δύσκολο αγώνα", συνέχισε ο Μάκαρ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην πρόταση που του είχε κάνει ο Κιρ την Τετάρτη για διάλογο. "Δεν θα χρειαστεί να πολεμήσω τον Σάλβα Κιρ, θα τον ανατρέψουν οι ίδιες οι δυνάμεις του, που έχουν εξοργιστεί με τη στάση του", προέβλεψε επίσης.

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το Μπορ, η πρωτεύουσα του Τζονγκλέι, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ. Το Μπορ είναι για τους Νοτιοσουδανούς το αιματοβαμμένο σύμβολο της αντιπαλότητας μεταξύ Μάκαρ και Κιρ. Το 1991 οι άνδρες του Μάκαρ –κυρίως μέλη της φυλής Νούερ– οι οποίοι είχαν αποσχιστεί από τον Λαϊκό Στρατό για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLA), τους αντάρτες που μάχονταν για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, σφαγίασαν στην πόλη αυτή περίπου 2.000 μέλη της φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Κιρ.

Η ένταση στο Νότιο Σουδάν κλιμακώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο και βασικό πολιτικό αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ. Οι υποστηρικτές του οποίου ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στη φυλή Νούερ. Από τις μάχες που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή –σύμφωνα με την κυβέρνηση– την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους του Μάκαρ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε ανακοίνωσή του αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κρίση αυτή έχει ήδη λάβει χαρακτήρα σύρραξης μεταξύ διαφορετικών φυλών. "Οι στρατιώτες στην Τζούμπα ρωτούσαν την εθνότητα των ανθρώπων και αναλόγως τους σκότωναν ή τους άφηναν ελεύθερους. Κάποιες φορές τους αναγνώριζαν από τα σημάδια που φέρουν στο πρόσωπό τους" ανέφερε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλοί Νοτιοσουδανοί τηρούν το έθιμο του χαράγματος του δέρματος του προσώπου ή του σώματος με παραδοσιακά σχέδια, διαφορετικά σε κάθε φυλή. "Οι κυβερνητικοί στρατιώτες (...) και οι αστυνομικοί ρωτούσαν τους κατοίκους σε ποια φυλή ανήκουν και σκότωναν τους Νούερ" στην Τζούμπα. Από την άλλη, ορισμένες πληροφορίες "αναφέρουν ότι οι Ντίνκα έχουν μπει στο στόχαστρο στρατιωτών Νούερ στην Τζούμπα και στο Μπορ", συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Μία κάτοικος της Τζούμπα είπε ότι είδε ενόπλους και των δύο φυλών "να περνούν από σπίτι σε σπίτι, προφανώς αναζητώντας οι μεν μέλη της φυλής των δε". Ένας άνδρας αφηγήθηκε ότι είπε στρατιώτες να σκοτώνουν επτά Νούερ που κρύβονταν σε ένα σπίτι στη συνοικία Γκουντέλε. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά ενώ οι κάτοικοι είπαν επίσης ότι δύο άνθρωποι συνεθλίβησαν από άρματα μάχης που ισοπέδωσαν τα σπίτια τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα