Μείωση πωλήσεων και κερδών για τον ΟΤΕ, το πρώτο εξάμηνο

11:46 9/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Στο ποσό των 199,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 49,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Στα προσαρμοσμένα κέρδη εξαιρούνται κεφαλαιακά κέρδη ύψους 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στη Telekom Serbia το α’ εξάμηνο του 2012 και 40,9
εκατ. ευρώ και 8,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το α’ εξάμηνο του 2011 και το β’ τρίμηνο του 2011, λόγω της μετά φόρων επίδρασης των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.
Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 411,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 344,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2.369 εκατ. ευρώ, έναντι 2.479 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4,5%.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 5,2%, παρουσιάζοντας μία περιορισμένη μείωση, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του κανονιστικού περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του Ομίλου. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή των προηγούμενων τριμήνων. Τον Μάιο του 2012 ο ΟΤΕ προώθησε νέες προσφορές στα προγράμματα double play, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στην αγορά. Η σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας σημείωσε μείωση εσόδων κατά 5,9%, καθώς η μείωση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες τηλεόρασης και ευρυζωνικότητας. Στην κινητή τηλεφωνία, η Cosmote Ελλάδας σημείωσε περιορισμένη μείωση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,3%. Στις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι τάσεις στη Βουλγαρία και την Αλβανία παρέμειναν περίπου αμετάβλητες, ενώ η Cosmote Ρουμανίας επηρεάστηκε αρνητικά από τις περικοπές των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα μία οριακή μείωση εσόδων, επίδοση σημαντικά καλύτερη πάντως από αυτήν της αγοράς.
Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε 781,3 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με 851,6 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2011.
Η ενοποιημένη προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 9,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA του Ομίλου ανήλθε στο 35% σε σύγκριση με 32,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 68% το τρίμηνο, φτάνοντας τα 104,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 62,2 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2011. Επιπλέον της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας ΕΒΙΤDΑ, η βελτίωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών οφείλεται και στην μείωση κατά 17,3 εκατ. ευρώ των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της μείωσης του δανεισμού καθώς και της κερδοφόρου επαναγοράς ομολόγων από την αγορά.
Keywords
Τυχαία Θέματα