Μείωση φόρων για ανάκαμψη

18:29 13/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν ανοίγει το δρόμο μόνο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, αλλά αναμένεται να σηματοδοτήσει επίσης την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για την ελάφρυνση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Το πρώτο θετικό μήνυμα, που προέρχεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα στην οικονομία, αφορά στην επικείμενη συμφωνία με την τρόικα
για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Ιούνιο κιόλας, καθώς και για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τον Σεπτέμβριο.
Εφόσον εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, είναι προφανές ότι θα έχουν ευνοϊκές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή, θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, θα αναθερμάνουν την αγορά, αλλά και θα ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν υποστεί πρωτοφανή αφαίμαξη στα εισοδήματά τους.
Παράλληλα, η μείωση της έμμεσης φορολογίας στους συγκεκριμένους τομείς θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία παρουσιάζουν εμφανή υστέρηση εξαιτίας ακριβώς του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που περιόρισαν την κατανάλωση.
Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι η οικονομική εξάντληση πολιτών και επιχειρήσεων από τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα δημιουργεί νέους κινδύνους για τον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τροποποίηση της συνταγής ακραίας λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα.
Το ζήτημα είναι, από εκεί και πέρα, να γίνουν και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας. Να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, να περιοριστεί το κράτος και να χτυπηθεί η γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στη μείωση της φορολογίας, στις αποκρατικοποιήσεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα