Μαξίμου: Φτάνουμε πλέον στο τέλος ενός δρόμου και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

21:31 14/8/2014 - Πηγή: E-Typos



Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει στη ΔΕΘ ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.



Ιδιαίτερα σημαντικός μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος για την πορεία της οικονομίας αλλά και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα περνάει στην επόμενη μέρα. Το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
υπό την παρούσα μορφή, η επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος λίγο μετά, αλλά κυρίως η συζήτηση που θα ξεκινήσει για το ποια θα είναι η σχέση της Αθήνας με τους δανειστές της την επόμενη μέρα και για το κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα αποκτήσει την ελευθερία της για συγκεκριμένες κινήσεις, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να ζητά την άδεια των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, μπαίνουν πλέον ψηλά στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τον Σεπτέμβριο ως μήνα μετάβασης, καθώς, όπως λένε, περνάμε στην επόμενη μέρα. «Φτάνουμε στο τέλος ενός δρόμου και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα». Το πώς θα είναι αυτός ο σχεδιασμός, με ή χωρίς Ευρώπη, με ή χωρίς ΔΝΤ, θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης που θα ξεκινήσει άμεσα. Η κυβέρνηση επιθυμεί η επόμενη μέρα να της δίνει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών έτσι ώστε να κάνει αυτή τις επιλογές της, να μη γίνονται αστοχίες δηλαδή και να μην υπάρξουν πιέσεις από το εξωτερικό που να δημιουργούν και αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Στις αρχές του μήνα θα πραγματοποιηθεί η άτυπη, ουσιαστικά, συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει τους στόχους του για το επόμενο διάστημα στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ίσως αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τη μορφή που τουλάχιστον την ξέρουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η συνάντηση στο Παρίσι έχει ως στόχο να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση σε πιο «χαλαρό και ήρεμο κλίμα» μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα. «Στην Αθήνα δημιουργείται πολύ συχνά ένα αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, η ελπίδα μας είναι να βγουν όλοι από το κουστούμι τους και να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, αυτό μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι, αλλά θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στο Μαξίμου πάντως βλέπουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένα σύμμαχο στις προσπάθειες που θα καταβάλει η χώρα μας, καθώς είναι γνωστό πως και ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δομή που θα παρακολουθεί τα προγράμματα της δημοσιονομικής σταθερότητας και θα αντικαταστήσει το ρόλο που παίζει τα τελευταία χρόνια η τρόικα. Παράλληλα, πάντως, με αυτή τη συζήτηση, στην κυβέρνηση αναμένουν στις 15 Οκτωβρίου και τα ανεπίσημα στοιχεία από τα stress tests των τραπεζών, που θα αποτελέσουν και την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πάντως πως τα 11 δισ. που φαίνεται να… περισσεύουν από τη διάσωση των τραπεζών θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της οικονομίας με δράσεις ανάπτυξης και μείωσης της φορολογίας, όμως ακόμα το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο θετικό για κάτι τέτοιο.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

«Εμείς και το μαχαίρι και το καρπούζι»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας στη ΔΕΘ, είναι όμως σαφές πως επειδή είναι ακόμα νωρίς όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρωθυπουργός, πέρα από την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένα βήματα που θα στοχεύσει σε φοροελαφρύνσεις και τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του.
«Φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος και αγωνίζομαι έτσι ώστε την επόμενη μέρα να έχουμε εμείς το μαχαίρι και το καρπούζι», αναμένεται να τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος για μια ακόμα φορά θα θελήσει να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Πέραν του ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί από την παρούσα σύνθεση της Βουλής, εκτιμά πως η προσφυγή στις κάλπες θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία, ενώ τα μηνύματα που θα έστελνε η Αθήνα στο εξωτερικό θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας και σε αυτή τη λογική έκλεισε, όπως φαίνεται, και το μέτωπο που είχε ανοίξει με τις διαφωνίες που υπήρχαν για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ετσι, ένα θέμα που δημιουργούσε τριβές για περισσότερο από ένα χρόνο, κλείνει καθώς κατατίθεται στη Βουλή στο τέλος του μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές πως το πολιτικό κλίμα αναμένεται να πυροδοτηθεί, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα